kapat

06.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

LPG vergi ve harcı zamlandı
Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) ile çalışan araçların kullandığı otogazda, daha önce yüzde 17 olan KDV oranı yüzde 40'a yükseltildi. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararla ayrıca, LPG'li araçlarda araç muayene ücretleri de 20 kat artırıldı. LPG tesisatı bulunan taşıtların, Karayolları Trafik Kanunu ve yönetmelik hükümlerine göre belli sürelerle yapılacak teknik muayenelerinden alınmakta olan 7 milyon 460 bin liralık harç tutarı, 156 milyon 660 bin liraya çıkıyor. Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, 10 Temmuz 2000 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Tofaş'tan garantili ikinci el
TOFAŞ Oto Ticaret A.Ş, Temmuz ayı ortalarından itibaren "Garantili ikinci el otomobil" satışlarına başlayacak. Satışlar, Tofaş bünyesinde "Oto Ekspert" adıyla oluşturulacak yeni bölümde yapılacak. "Oto Ekspert" bölümü tarafından bazı kriterlere göre alınacak ikinci el Tofaş marka otomobiller ilgili servislerde bakıma alınacak ve daha sonra 1 yıl süreyle Tofaş garantisi altında satışa sunulacak.

Scenix'in başında bir Türk var
Pİyasa değeri 150 milyon dolar olan, dünyanın birçok ülkesine bugüne kadar 1 milyon adet çip satan ve 1996'da risk sermayesi şirketlerinin desteğiyle kurulan Scenix'in yönetim kurulu başkanı 44 yaşında bir Türk. 1970 yılında 12 yaşında ABD'ye yerleşen Bülent Çelebi, Kaliforniya'da elektronik mühendisliği okumuş. Büyük şirketlerde mühendis ve pazarlama uzmanı olarak çalışan Çelebi, son olarak Philips'te pazarlama bölümündeymiş. 1999'da Scenix'e geçen Çelebi, "Firma internet teknolojisine benimle başladı" diyor. 65 kişinin çalıştığı firmada Çelebi'nin dışında üç Türk de yönetici olarak çalışıyor. Çelebi'nin ve diğer tüm çalışanlar şirketin ortağı durumunda.

"Türkiye'den ABD'ye öğrencileri götürüp eğitip, staj olanağı sağlayacaklarını söyleyen Çelebi, "Ülkemizde de iş alanları açabilmek için Artesis'le bir dizayn merkezi açacağız. Bu öğrencilerin burada çalışmalarını sağlayacağız" diyor. Arçelik'i ortak olarak seçmelerin de Türk firması olmasının yanı sıra "Büyümek istediğimiz bir bölge ve sektördü" diyen Çelebi, ileride Ortadoğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlere de sıçramayı istediklerini söyledi.

Shell, "Shell-Gücü"nü test etti
Shell, Hamburg'daki Küresel Çözümler laboratuvarında yeni ürünü V-Power'ı test etti. Almanya'nın ünlü otomobil dergisi AutoBild'in sponsorluğunda gerçekleştirilen testte, 1991 model Opel Kadet otomobile 5 bin kilometre boyunca V-Power kurşunsuz benzin verildi. 5 bin kilometrenin sonunda, kullanılan ürünün motorun emiş valflerinde biriken kiri temizlediği görüldü. Yapılan testle Shell'in V-Power için öne sürdüğü "5 depo kullanımdan sonra motoru ilk günkü gibi temizler" iddiası doğrulanmış oldu.

Shell'in Hamburg'taki laboratuvarında altı bin bilim adamı tarafından, Ferrari Formula 1 otomobil yakıt tecrübeleriyle geliştirilen V-Power kurşunsuz benzin, Türkiye akaryakıt pazarında son dört ay içerisinde yüzde 10'luk bir artış kaydetti. Shell Avrupa Halkla İlişkiler Başkanı Dr. Klaus Picard, "Türkiye, pazar payı açısından V-Power'ın en başarılı olduğu ülkedir" dedi.

Hande DEMİREL

Borsada hacimli yükseliş
İMKB, Turkcell talebi için son satış günü olması ve 14.200 puandaki güçlü desteğin etkisiyle dün yüzde 3.08 yükselerek günü 14.628 puandan tamamladı. Piyasanın pazartesi ve salı gününe göre daha hareketli bir gün geçirdiği gözlenirken, işlem hacmi önceki günün iki katına çıkarak 375 trilyon oldu. Gün içerisinde 14 binin altına inerek 13.949 puana kadar düşen endeks bu seviyeden gelen güçlü alımlarla çıkışa geçti.

Dün Ayen Enerji'nin de ilk seansta işlem görmeye başlaması piyasayı bir miktar hareketlendirdi. Borsacılar, takas nedeniyle Turkcell almak isteyenlerin satışlarının sona erdiği şeklide yorumlar yapıyor. Bu sayede piyasanın durgun halini üzerinden atabildiği ifade ediliyor.

Dünkü çıkışta sanayi hisselerinin yine önde olduğu göze çarptı. İMKB Sanayi Endeksi günü yüzde 3.27 artışla kapattı. Hafta başında uygulamaya alınan Teknoloji Endeksi de yüzde 6.7 yükselişle günü tamamladı.

Deutcshe'nin Telsim flörtü
AralarIndan Deutcshe Telekom'un da bulunduğu Avrupa'lı telekom şirketleri ile Telsim arasında satış görüşmelerinin sürdüğü bildirildi. Bloomberg Haber Ajansı'nın haberine göre, Deutsche Telekom'un Telsim'in yüzde 51'i için 4.3 milyar dolar değer biçtiği öne sürüldü. İnternet uyumlu
yeni jenarasyon sistemler için yatırım tutarının yüksekliği nedeniyle Uzan Ailesi tarafından satılmak istendiği iddia edilen Telsim ile İngiliz Vadafone ve France Telecom'un da devreye girdiği bildirdi.

Büyük evlilikte sona doğru
CommerZbank Yönetim Kurulu kendi personeline verdiği bilgi notunda Dresdner Bank ile yapılan görüşmelerin ilk somut sonuçlarının birkaç hafta içinde alınmasının beklendiğini belirtti. Yönetim Kurulu'nun yazısında bankanın gelirleri sayesinde güçlü bir konumda olduğu belirtildiği, böylece personel arasındaki tedirginliğin yatıştırılmaya çalışıldığı ifade ediliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır