kapat

06.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Arçelik'ten akıllı ürünler
ABD'li Scenix'e ortak olan Arçelik, telefonla programlanan, sahibine mail gönderen beyaz eşya üretecek. Bu ürünlerin ek maliyeti ise sadece 5 dolar

Türkiye'nin ilk beyaz eşya üreticisi Arçelik, akıllı ürünlere imza atmaya hazırlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki teknoloji şirketi Scenix'e ortak olan Arçelik, akıllı ürünleri bu firmayla birlikte üretecek.

Silikon Vadisi'nde risk sermayesi şirketi olarak kurulan Scenix'in amacı interneti günlük kullanım eşyasının içine sokacak teknolojileri yaratmak. Dell Computer, Toshiba, Cisco System, Siemens gibi firmaların ortak olduğu Scenix'e Arçelik'e ait teknoloji şirketi Artesis de kısa bir süre önce bir milyon dolar karşılığında ortak oldu. Ancak Arçelik'in şirketten aldığı hisse oranı açıklanmadı.

2001'DE 1.1 MİLYAR ÜRÜN
Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman ile Scenix Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Çelebi ilk akıllı ürünlerin ısıtma ve soğutma cihazlarında kullanılacağını belirtti. İnternetle iletişim kurulabilen akıllı ürünler pazarının büyük potansiyel taşıdığını belirten Çelebi, 2001'de 1.1 milyar akıllı ürün bağlantısı olacağını söyledi. Türkiye'nin de önemli bir pazar olduğunu belirten Çelebi, "Arçelik'le işbirliğimiz sadece Türkiye'yi değil, Türkiye'nin komşularını da kapsayacak" dedi.

Çelebi akıllı ürünlerin özellikleri ve kolaylıkları hakkında şunları söyledi: "Kişiler internet üzerinden aletlerini izleyip, kumanda edebilecek ve güncelleştirebilecek. Yemek tarifleri alacak, televizyon seyrederken fırınınız yemeğin hazır olduğuna dair televizyona mesaj gönderecek. Ürünlerinizi istediğiniz saatte çalıştıracaksınız. Hatta buzdolabınızda nelerin eksik olduğunu görüp alışveriş yapabilmek mümkün. Ayrıca eve hırsız girdiğinde bilgisayar ya da cep telefonunuza uyarı gelecek."

Tüm bu işlemler sadece beş dolarlık bir çiple yapılacak. Bu çipler istendiği taktirde halen kullanılan eşyalara da monte edilebiliyor. Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman da ilk olarak ısıtma ve soğutma alanında kullanılacak bu teknolojinin bir süre sonra diğer ürünlerde de uygulanacağını belirtti. Berkman, ürünlerin ne zaman pazarda olacağı noktasında net bir tarih vermedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır