kapat

06.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tüketici kral olacak
Tüketici Hakları Yasa değişikliği taslağı, garanti süresi, kapıdan satışlar, kredi faizleri, kampanyalar gibi birçok konuda yeni düzenlemeler içeriyor

Tüketici haklarında Avrupa Birliği standartlarını yakalamak amacıyla yasal düzenleme yapılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakları Yasası'nda değişiklik öngören bir taslak hazırladı. Taslakla, garanti sürelerinden elektronik ticarete, ön ödemeli satışlardan kapıdan satışlara, kredi faizlerinden "ayıplı mal satışına" uygulanan cezalara kadar pekçok önemli konuda düzenlemeler öngörülüyor. Konut ve yazlıklar da tüketici hakları yasası kapsamına alınıyor. Örneğin, yazlık satın alan bir vatandaş, önceden farketmediği bir hasarı tesbit etmesi halinde, satıcıyı şikayet edebilecek ve tazminat talebinde bulunabilecek.

2 YIL GARANTİ
Bakanlık tarafından hazırlanan taslak önce Bakanlar Kurulu'nun onayından geçecek, tatilin sona ermesinden sonra Meclis gündemine getirilecek. Yeni yasa ile ithalatçı ve imalatçı firmaların ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için garanti süresi, 1 yıldan AB standardı olan 2 yıla çıkarılıyor. Kullanım süreleri değişiklik arzeden mallarda garanti süresi Bakanlıkça hazırlanan yönetmeliklerle belirlenecek. Hatalı malı 15 gün içinde üreticiye bildirmek yükümlü olan tüketici, sözleşmeyi sona erdirme, hizmetin yeniden görülmesi, hata oranında bedel indirimi haklarını kullanabilecek. Tüketici, malın hatalı olması durumunda tazminat da isteyebilecek.

Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, yurtdışında satın aldığı bir üründen zarar gören kişilerin trilyonluk tazminat davaları açabildiklerini ifade ederek, bu hakkın Türkiye'ye de getirileceğini söyledi.

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ
Tanrıkulu, şu bilgiyi verdi: "Tüketicinin satın aldığı her mal ve hizmetin can ve mal güvenliğini koruyucu standartta olması imalatçının sorumluluğunda olacak. Üretim hatası nedeniyle tüketicinin can ve mal güvenliğini riske atan imalatçılar, büyük tazminat davalarıyla karşı karşıya kalabilecektir. Piyasaya sunulan her ürünün güvenli olması tüketiciye zarar vermeyecek nitelikte olması sağlanacak."

Yeni düzenleme ile mal tanımına ilave yapılarak konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda bu kapsam içine alınırken kapıdan satışlar da bakanlık iznine bağlanıyor.

İkinci el mallarla ilgili yeni düzenleme içinde olduklarını ifade eden Bakanlık yetkilileri önümüzdeki günlerde ikinci el kullanılmış mallara da garanti süresi zorunluluğu getireceklerini ifade ettiler.

Kredi kartları da düzenleme kapsamında
Bankalardan tüketici kredisi kullanan ya da kredi kartı ile alışveriş yapan tüketicilere de yeni haklar getiriliyor. Mevcut yasaya göre, banka ve finans kurumlarından kredi kullanan tüketicilerin imzaladıkları sözleşmeden dönme hakları bulunmazken, yeni yasa ile tüketici kredisi sözleşmelerinde tüketiciye 7 gün içinde cayma hakkı sağlanıyor.

Kredi kartıyla alışveriş yapan ya da nakit çeken vatandaşlara da yeni haklar veriliyor. Mevcut durumda kredi kartıyla alışveriş yapıldıktan veya nakit çekildikten sonra faizlerde meydana gelebilecek düşme ya da yükselme doğrudan geri ödeme faizine yansıtılıyor. Yeni düzenleme ile bu yetki bankaların elinden alınıyor ve "Kredi kartı ile mal veya hizmet alınması ya da nakit kredi kullanılması durumunda kredi şartları, kredinin geri ödeme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemez" hükmü ekleniyor. Ayrıca, kredi kartı kullanıcıları banka kredisi kullananlarla aynı haklardan yararlanabilecek.

Fatih ATİK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır