kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya Bankası'ndan "Köykent"e yeşil ışık
Ecevit'in 25 yıl önce ortaya attığı "Köykent Projesi"ne Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn yeşil ışık yaktı

Başbakan Bülent Ecevit, 25 yıl kadar önce ortaya attığı "Köykent Projesi"ni yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor. Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un geçen ay Türkiye'ye yaptığı gezi sırasında konuyu açan Ecevit, Wolfensohn'un ilgi göstermesi üzerine, proje için uluslararası kredi arama çabasına girdi. Ecevit, "Wolfensohn projenin özellikle sağlık ve eğitim hizmetlerinin birleştirilerek birkaç yerleşim birimine ortak verilmesi yönüyle ilgilendi. Bu ilginin somutlaşması için girişimlerimiz olacak" şeklinde konuştu. Dünya Bankası Ankara Temsilcisi Ajay Chibber ise SABAH'a yaptığı açıklamada, projenin ayrıntıları üzerinde daha fazla bilgi sahibi olmak istiyoruz. Projeyle ilgileniyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da sağlık ve eğitimin düzeyini yükseltecek projelere destek olmak isteriz. Ecevit'in programı ne zaman uygun olursa, görüşmeye hazırız" dedi.

Ecevit, Köykent Projesi'ni, Dünya Bankası Başkanı'na açması ardından Diyarbakır'a yaptığı gezide de gündeme getirdi. OHAL Valisi Gökhan Aydıner ve bölgedeki diğer valilerle yaptığı görüşmede Köykent Projesi'ne değindi. Ecevit, "Bölgede gönüllü köyler bulunması durumunda pilot projeye hemen başlanabileceğini" söyledi.

İlk pilot uygulamaya 1978'de Bolu'nun Taşkesti bölgesinde başlandığını söyleyen Ecevit, şöyle devam etti: "Fakir bir bölgeydi. Sınırlı bir uygulama yaptık. Bir sonraki yıl bölgeye gittiğimde ise aradan geçen kısa süreye rağmen, bölge kasabalaşmıştı. Banka şubesi bile açılmıştı. O zamanın koşulları nedeniyle proje sürdürülemedi."

TAM ZAMANI...
Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu koşulların Köykent Projesi'nin uygulanması için "çok elverişli olduğuna inandığını" söyleyen Ecevit, bu projenin Silahlı Kuvvetler ağırlıklı olarak yürütülen merkezi köyler projesinden farklarını ise şöyle anlattı: "Merkezi köyler, güvenlik açısından tehdide açık bölgelerde, birkaç köyün bir araya getirilmesiyle kuruluyor. Ancak her şey yeniden inşa edildiği için çok pahalı; her biri 3-4 trilyon liraya mal oluyor. Oysa köykentler, birbirine yakın köylerin, okul, sağlık ocağı, güvenlik, köy odası, tarımsal sanayii gibi maliyet gerektiren merkezleri birlikte kullanımını öngörüyor. Bu yolla yakın köylerin lise büyüklüğünde okullardan, içinde doktoru ve temel hizmetleri olan küçük hastanelerden yararlanmaları mümkün. Bu projelere devlet desteği ve uluslararası kredi de bulunabilir."

KÖYKENTLERİN GEÇMİŞİ
Ecevit, Köykentler Projesi'ni, arkasındaki halk desteğinin en üst noktada olduğu 1970'lerin ortasında ortaya attı. Ancak, o yıllarda sık sık değişen hükümetler nedeniyle projenin kamuoyuna ayrıntılı olarak yansıtılması, Ecevit'in muhalefete düştüğü 1977 başında TRT'de yayınlanan bir söyleşi ile mümkün oldu. Umut Gazetesi'nin 1 Nisan 1977 tarihli sayısında yer alan röportajda, Ecevit köykentleri şöyle tanıtıyordu: "Bu projeyle köylülerin geliri artacak. Köyünü terk etmek zorunda kalmayacak. Tarım sigortası getireceğiz. Böylelikle kötü ürün yıllarında köylümüz güç durumda kalmayacak, tefecinin kucağına düşmeyecek." Ecevit, şimdi bir yandan Dünya Bankası'ndan gelecek işareti, diğer yandan yurdun dörtbir yanından gönüllü olarak köykente talip olacak köyleri bekliyor.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır