kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
33 kara dosya
Hakkında suç duyurusunda bulunulan kara para dosyası 33'e ulaştı. Topal, Evcil, Yiğit, Garipoğlu, Çakıcı'nın yanı sıra Kombassan, Yimpaş gibi holdingler de inceleme kapsamında

MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu), 100 trilyon liralık (160 milyon dolar) kara para dosyasının peşine düştü.

Kara para aklandığı iddiasıyla, son 3 yılda 872 ihbar alan MASAK, bunların 277'sini masaya yatırdı. Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında bulunan 33 dosya yargıya intikal ettirildi. 12 dosya hakkında dava açıldı. 21 dosya ise dava açılmak üzere savcılıklara ulaştırıldı.

Kara Para Kanunu, Ceza Kanunu'ndaki bazı fiillerin işlenmesi yoluyla elde edilen paranın, ekonomiye enjekte edilme biçimini suç olarak tanımlıyor. Fadıl Akgündüz, vasıflı dolandırıcılık fiilini işlediği gerekçesiyle kara para incelemesine alındı. Akgündüz'ün, yurtdışındaki vatandaşlar üzerinde güven telkin ederek, topladığı paraları, bir üretim faaliyetinde bulunmaksızın farklı şirketler kurarak, sınır ötesi işlemler yaparak, banka ve PTT sistemini üzerinden farklı yerlere havale ederek kara para akladığı iddiasıyla dava açıldı.

MASAK ayrıca, Kombassan, Yimpaş gibi çok ortaklı halka açık sermaye şirketi görünümünde olan, yurtdışı kaynaklı finansman temin eden şirketlerdeki incelemelerini de sürdürüyor.

Kamuoyunun yakından ilgilendiği Ömer Lütfü Topal, Hilal Altıntaş (Topal'ın imam nikahlı eşi), Erol Evcil, Korkmaz Yiğit, Hayyam Garipoğlu, Hüseyin Baybaşin, Yasin Altınbaş'la ilgili incelemelerin de son aşamaya geldiği belirtiliyor. Özel finans kurumları da MASAK tarafından inceleme kapsamında bulunduruluyor.

Tuncay Alankuş-Cihan Karancı isimli iki Türk vatandaşının, Hindistan'ın NFL gübre şirketinden, Hintlilerle işbirliği yaparak, 40 milyon dolar aldıkları, Türkiye'den gübre ve hammadde gönderme vaadi ile alınan bu paranın İsviçre ve Malta bankalarına havale edilerek aklandığı belirlendi. Yeni Delhi Cezaevi'nde tutuklu bu kişiler hakkında Türkiye'de de kara para davası devam ediyor. Hindistan ayrıca Paris Tahkim Mahkemesi'nde de alacağının tesbiti için açtığı davayı kazandı. Hint tarafının, MASAK tarafından açılan ve 10 milyon dolara tedbir konulması sağlanan davaya müdahil olması bekleniyor.

Bankacıya dava
Kara Para Kanunu, para hareketlerindeki şüpheli işlemlerin, bankalar ve benzeri mali kurumlar tarafından derhal MASAK'a bildirilmesini zorunlu hale getiriyor. Turgutlu'daki banka görevlisi, bazı hesap hareketlerindeki parçalı ve dolaylı işlemleri MASAK'a bildirmediği için hakkında dava açıldı.

Bu arada, kara para raporu düzenlenen ilk kurum olan ve Susurluk olayında adı geçen First Merchant Bank ve sahipleri hakkında 5.2 milyon dolar akladıkları gerekçesiyle verilen mahkeme kararı, Yargıtay tarafından eksik soruşturma gerekçesiyle bozuldu.

MASAK Başkanı Nejat Coşkun:

"İşlemler 3 yıl gözetleniyor"
Malİ Suçlar Araştırma Kurulu Başkanı Nejat Coşkun, kamuoyuna malolan, kamu vicdanını rahatsız eden tüm olayların MASAK'ın inceleme alanında bulunduğunu belirtti ve "Bu türdeki her işlem ve her kuruluş istisnasız 3 yıldır MASAK'ın gözetimindedir" dedi. Coşkun, şüpheli işlemler, büyük olayların aydınlatılmasının başlangıç noktasını teşkil ediyor. Onun için bankalara, "Müşterinizi tanıyınız. İlk hesap açarken kimlik tesbiti yapınız. Şüpheli işlemleri bize bildiriniz, diyoruz. Bizim için kimlik tesbiti herşey" dedi. Coşkun, sansasyonel olayların kısa sürede yargıya intikal ettirilemediği eleştirilerine de "Bizim için delillendirme çok önemli. Kara para aklanması son derece profesyonel ve tesbiti zaman alan bir süreç. Ancak, uluslarararası düzeyde Türkiye'nin mücadelesi takdir alıyor" dedi.

Rakamlarla kara para dosası
* İhbar bildirim sayısı 872

* Soruşturma dosyası açılan olay sayısı 277

* Ön incelemeye alınan dosya sayısı 123

Ön incelemesi tamamlanan Kara Para
* Savcılığa suç duyurusunda bulunulan dosya sayısı 16

* İncelemeye alınan dosya sayısı 154

İncelemesi tamamlanan Kara Para

Kanunu kapsamındaki dosyalardan

Savcılığa suç duyurusunda bulunulan dosya sayısı 17

Suç duyurusunda bulunulan dosya sayısı 33

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır