kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yatırımcının 50 milyon doları

Kepez Elektrik borsa operasyonlarında kullanıldı
Yatırımcıların görünürde en az zarar ettiği şirket Kepez Elektrik oldu. Şirket 1993 yılındaki 129 milyon dolarlık piyasa değerinde sadece 34 milyon dolar kaybederek 94.2 milyon dolara geriledi. Yatırımcıların şirkette uğradıkları zarar bu dönemde 4.8 milyon dolar oldu. Türkiye'nin ilk özel elektrik enerjisi üreten santrallerinden olan Kepez Elektrik, Çukurova Elektrik'de olduğu gibi 1993 yılında Uzan ailesine geçti. 1993 yılının ilk aylarında satın alınan Kepez Elektrik, kısa bir süre sonra kâr patlaması yaşadı.

Çünkü, santralin yeni devreleri Uzanlar satın aldıktan birkaç ay sonra devreye girdi. Uzanlar hakkında SPK'nın ilk suç duyurusu 1994 yılının son aylarına rastlıyor. SPK, Kepez Elektrik'in kârını olduğundan düşük gösterdiği için tüm yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulundu ve 13 aracı kurumu da uyardı. 1995 yılında ise önce TEAŞ, ardından da Enerji ve Taii Kaynaklar Bakanlığı Uzanlar'ı katkı paylarının ödemediği için mahkemeye verdi.

Yine aynı yıl, SPK, Kepez Elektrik hisse senetlerinde manüpülatif işlem saptayarak sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. SPK, 17 Temmuz 1997'de Kepez Elektrik'te yaptığı incelemede sonucundan yüksek fiyattan Çukurova Elektrik hissesi alınarak şirketin zarara uğratıldığını belirlendi. Karşılıklı suçlamalarla süren günlerin ardından SPK, bu kez 15 Ağustos 1998'de Kepez Elektrik yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

İMKB'ye gönderilen açıklamada "Yatırımcılara ilan edilen mali tablolarda vergi karşılığı ayrılmayarak net karın çok daha fazla gösterildiği saptanmıştır" deniyordu. Ayrıca 22 Ekim 1999'da bu kez bir yıl önceki sorun ortaya çıktı.

Kepez daha önce 13.5 trilyon lira ödeyerek aldığı Çukurova Elektrik hisselerini 6.9 trilyon satarak 6.9 trilyon lira zarara uğratıldı.

Çukurova Elektrik çoktan, borsanın gündeminden çıktı
Türkiye'nin en eski halka açık şirketlerinden olan Çukurova Elektrik, bir dönem borsanın en fazla işlem gören ve en büyük piyasa değerine sahip hisse senediydi. Şirketin Uzanlar'a geçtiği dönemde piyasa değeri 507 milyon dolar seviyesindeydi. Bugün Çukurova Elektrik 392 milyon dolara geriledi. Şirketin değeri borsanın dolar bazında yüzde 408 yükseldiği dönemde, 114 milyon dolar düştü. Çukurova Elektrik'e para yatıran yatırımcıların kaybı ise aynı dönemde 20.6'yı buldu. En son halka arz edilen ve sınırlı sayıda işletmeye elektrik satan Zorlu Enerji'nin piyasa değerini 403 milyon doları buldu. Buna karşın, Türkiye'nin en eski ve üzerinde en fazla yatırım olan ve Çukurova bölgesinde neredeyse tüm fabrika ve evlere elektrik sağlayan Çukurova Elektrik'in değeri Zorlu Enerji'nin bile altına inerek 392 milyon dolara geriledi.

1993'te özelleştirme yoluyla Çukurova ve Kepez Elektrik'i alan Uzan ailesinin başı SPK ile ilk kez 1995'te derde girdi. 3 Kasım 1995'te Çukurova Elektrik'in yönetimine SPK el koydu. O yıllarda SPK Başkanı Ali İhsan Karacan şirket yönetimine el koyma nedenini bilgi alamama, kaynakların off shore hesaplara aktarılması, olarak gösterdi.

ÇEAŞ'ta yönetimin SPK yetkililerine geçmesinin ardından Uzanlar büyük bir kampanya başlatmış, gazetelere hergün tam sayfa ilanlar vererek SPK Başkanı Karacan'ı sahte fatura düzenleyerek şirketin gelir ve paralarının yağma edildiği iddia etmişti. 14 Aralık 1995'de Adana'da yapılacak genel kurulda şirket ana sözleşmesinde değişiklikler yapılarak küçük yatırımcılar korunacaktı ancak genel kuruldan da Uzanlar galip çıktı. Kurul, gerekli hisse çoğunluğu toplanamadığı için yapılamadı. Şirkete el koyma kararı 8 Ocak 1996 tarihinde kaldırıldı.

Bu arada SPK, 25 Mayıs 1999'da Çukurova Elektrik hisse senetlerinin Gözaltı Pazarı'nda işlem görmesine karar verdi.

ÇEAŞ yönetimi ve SPK uzmanlarının belge tartışması
ÇEAŞ avukatları ile SPK denetçileri arasında önceki gece boyunca sık sık tartışmalar yaşandı. Avukatların, bazı belgeleri şahsi dosyaları arasında gizlediğini iddia eden SPK yetkilileri, bu özel çantaları da incelemek isteyince tansiyon bir anda yükseldi. Avukatlar, bu incelemeye karşı çıktılar ve "Bu konuda yetkiniz yok. Sadece şirket kayıtları ile ilgili karar aldırmışsınız" dediler. Avukatların bu çıkışı savcılık tarafından da uygun bulundu ve kişisel çanta ve dosyalara elkonulamadı. ÇEAŞ avukatları ayrıca şirkette inceleme yapılmasını ve belgelere el konulmasını içeren mahkeme kararının iptali için itirazda bulundular. ÇEAŞ görevlileri ile SPK uzman ekibi arasında gece boyunca devam eden gerginlik sırasında polis de zaman zaman zor anlar yaşadı. ÇEAŞ personelinin, incelemeyi engellemeye ve geciktirmeye yönelik girişimleri üzerine SPK uzmanları, polisten kendilerine yardımcı olmalarını istediler ve "Görevimiz engelleniyor. Lütfen gereğini yapın" dediler. Bunun üzerine mali şube ekipleri, Nöbetçi Savcı Vedat Menteş'i telefonla arayarak, nasıl davranmaları gerektiğini sordular. Savcının, "İnceleme yasal. Gereken kolaylığı gösterin" talimatı üzerine, şirketteki delil niteliğindeki tüm yazışma ve kayıtlar toplandı ve polis gözetiminde bir kamyona yüklenerek Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır