kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çukurova Elektrik'te
SPK'nın, Uzan Grubu'na ait Rumeli Holding iştiraklerinden Çukurova Elektrik'e yönelik düzenlediği "Istakoz Operasyonu", Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. Bir kamyon dolusu evrak incelemeye alındı

SPK ve Mali Polis, operasyonun kapsamını da genişleterek, aynı gruba ait Kepez Elektrik'teki evrak ve belgelere de el koydu. Uzanlar'ın diğer elektrik şirketi Metaş için de harekete geçilmesi bekleniyor

Uzan Grubu'nun sahibi olduğu Rumeli Holding iştiraklerinden Çukurova Elektrik'e (ÇEAŞ) düzenlenen ve Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen "Istakoz Operasyonu" giderek genişliyor. Dün de aynı gruba ait Antalya'daki Kepez Elektrik şirketi operasyon kapsamına alınırken, halka açık olan iki şirketin hisse senetlerinin işlem görmesi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından durduruldu. SPK bu şirketlerin yönetim kurullarından bir kişinin "sorumlu üye" olarak belirlenmesini de istedi.

Her iki olayda da SPK, yönetim tarafından şirket karının düşük gösterildiğini ve kar transferi yapıldığını iddia ediyor. Bunun araştırmak isterken de şirket merkezine sokulmuyor ve belgelere ulaşması engelleniyor. Bu duruma karşılık SPK yeni kanundan aldığı güçle şirket merkezinde arama ve belgeleri alma yoluna gitti.

ÇEAŞ'ın Adana'daki merkezinde bulunan kilitli kasası, şirket tarafından açılmazsa mahkeme kararıyla kırılacak. Şirketin şifresi bilinemediği için girilemeyen bilgisayarındaki bilgilere de uzmanlar yardımıyla ulaşılacak. SPK'nın, Adana Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak ÇEAŞ'ın defter ve kayıtlarını inceleme kararı aldırmasının ardından bu kez de kasanın gerekirse kırılması ve bilgisayar şifresinin çözülmesi için yeni bir mahkeme kararı alındı. Bu arada SPK yetkilileri, ÇEAŞ'ta en son incelemenin 1996 yılında yapıldığını, o yıldan sonraki şirket bilgilerinin gerçek durumunun bilinmediğini belirttiler.

YETERLİ BELGE YOK
Mahkeme kararı ile polis gözetiminde ÇEAŞ yönetim ofisine giren SPK uzmanları, gece boyunca devam eden incelemeye rağmen, şirketin gerçek durumunu yansıtır nitelikte yeterli bilgi ve belgeye ulaşamadılar. Operasyon sırasında, şirket merkezindeki tüm belge ve defterlere elkonulmasına rağmen, ÇEAŞ'ın 1996'dan sonraki mali durumunu açığa çıkaracak veriler bulunamadı.

Mali polis ve SPK denetçilerinin, Adana'daki şirket merkezine önceki akşam başlayan ve dün de devam eden baskını sırasında kilitli bir kasa açılamadı. ÇEAŞ'la ilgili önemli kayıtların bulunduğundan şüphelenilen kasa açtırılamayınca SPK yetkilileri gece yarısı nöbetçi savcı Vedat Menteş'le temas kurarak, yardım istediler. ÇEAŞ yetkilileri, savcıya kasanın anahtarının kendilerinde olmadığını söylediler. Gece geç saatlere kadar kasa sorumlusunun bulunmasına çalışıldı. Ancak, kasayı açacak anahtarlar ele geçirilemedi.

BİLGİSAYARA GİRİLE
SPK denetçilerinin ÇEAŞ'taki incelemeleri sırasında, şirketin mali kayıtlarının tutulduğu bilgisayar verileri de alınamadı. Bilgisayar şifresi çözülemediği için incelemelerini tamamlayamayan denetçiler, şifrenin çözülmesi konusunda ÇEAŞ yetkililerini ikna edemediler.

SPK denetçileri bu gelişmeler üzerine, sır kasanın açılması ve bilgisayar şifresinin çözülmesi talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne yeniden başvuruda bulundular. SPK'nın talebini inceleyen Adana Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi, talebi yerinde bularak kasanın açılması ve bilgisayar şifresinin çözülmesi için ek karar çıkardı. Kararı alan SPK avukatları polis nezaretinden yeniden CEAŞ'a gittiler. ÇEAŞ yetkilileri kilidi açmamakta direnirlerse, kasa kırılarak açılacak.

Mahkemenin ek kararı çerçevesinde ayrıca, şirket bilgisayarı da şifresi çözülerek incelenecek. ÇEAŞ görevlileri bilgisayar şifresinin çözümünde yardımcı olmazlarsa, şirkete bilgisayar uzmanları getirtilerek, şifrenin çözülmesi sağlanacak.

Ersin BAL- Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır