kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İran'da moda Türkiye
İranlılar İbrahim Tatlıses, Kemal Sunal izleyerek eğleniyor, Tarkan dinleyerek coşuyor. Türk kanallarını izlemek modernleşmenin simgesi oldu

İran'da molla rejiminin sansür altındaki ideolojik televizyon programlarından sıkılanlar artık alıcılarını Türkiye'ye çeviriyorlar. Özellikle reform yanlıları, halen yasak olan uydu antenleriyle Türk programlarını izliyor. Türk kanalları İran'da modernliğin simgesi olarak görülüyor. İnsanların Türk televizyonlarına bu kadar ilgi göstermesinin temel nedeni "İran televizyonlarında neşeli program olmaması." Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil çok seviliyor. Erbil'i sadece gençler değil, yaşlılar da ilgiyle izliyor.

İBRAHİM TATLISES VE "ŞABAN"
İranlılar'ın sevdiği diğer isimlerin başında İbrahim Tatlıses ve Kemal Sunal geliyor. İbrahim Tatlıses'in filmleri ve şovlarını kimse kaçırmıyor. Zaten uydunun yaygınlaşmasından önce de İbrahim Tatlıses'in kasetleri ülkede elden ele dolaşıyordu. "Şaban"ın da çok sayıda taraftarı var. Kemal Sunal, "İnek Şaban" tiplemesiyle o kadar özdeşleşti ki, hayranlarının çoğu gerçek adını bile bilmiyor. Üniversite öğrencilerinin tercihi ise Türkçe pop. Tarkan, Burak Kut ve Serdar Ortaç en çok tercih edilen isimler. Emel Sayın'ın, Sibel Can'ın, Hülya Avşar'ın şarkıları ve özel hayatları da merakla takip ediliyor. Ev kadınları gündüz programlarını kaçırmıyor. En sevileni Esra Ceyhan'ın A'dan Z'ye programı. Haber programlarını takip edenler Ali Kırca'yı tercih ediyor.

Euro-2000'i de Türkiye televizyonlarından takip ediyorlar. Azeri kökenli birçok İranlı'nın gönlü turnuvada Türkiye'den yanaydı.

Kuzey İran eyaletlerinde yaşayan Azeriler Türkçe'yi az çok anlıyorlar. İranlılar da Türk televizyonlarını izleyebilmek için Türkçe kurslarına gidiyorlar. Ama karşı çıkanların sayısı da az değil. Tutucular programları "ahlak dışı" olarak değerlendiriyorlar. Bazı entelektüeller de aynı görüşte.

Muhammed EMİN SEYFİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır