kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yılmaz'dan Japonca hutbe
Tokyo'daki ilk Türk cami Devlet Bakanı Ünlü ve Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz tarafından açıldı. Yılmaz Türkçe ve Japonca hutbe okudu

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Japonya'nın başkentinde yaptırılan "Tokyo Türk Camii" törenle ibadete açıldı. Kuran-ı Kerim'in Türkçe ve Japonca çevirilerinin okunduğu törende Devlet Bakanı Fikret Ünlü, caminin sadece bir ibadet mekanı değil geleneksel Türk sanatlarının sergilendiği bir anıt eser niteliği taşıdığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ise "Tokyo'da sırf Allah rızası için inşa edilmiş bir ibadethanenin açılışını yapmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Konuşmalardan sonra, Devlet Bakanı Ünlü, Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, Büyükelçi Başkut ve açılış için Japonya'da bulunan milletvekilleri Nevzat Yalçıntaş ile Mail Büyükerman kurdeleyi keserek, camiyi ibadete açtılar. Ardından, caminin giriş katındaki salonda açılan Türk işleme sanatları hat, çini ve ebru sergisi gezildi. Türk Tasavvuf Müziği Korosu da dini musikiden örnekler sundu, ilahiler söyledi.

İLK CUMA NAMAZI
Okunan ilk ezanın ardından, Mehmet Nuri Yılmaz tarafından Cuma namazı kıldırıldı. Yılmaz, hutbeyi, Türkçe ve Japonca okudu. Yılmaz hutbesinde, Hz. Muhammed'in "cami yaptırın" sözlerini hatırlatarak, "Bizi buraya getiren, Peygamberimize duyduğumuz sevgi ve saygımızdır. Bu cami bütün müslümanlara açıktır. Biz burada Kabe'nin bir şubesini açtık. Bu ne büyük bir mutluluktur" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Tokyo Camii imamı olarak Cemil Ayaz'ı atadı.

Açılış törenine, çok sayıda üst düzey Japon yetkilinin yanı sıra bazı müslüman ülkelerin Tokyo'daki büyükelçileri ve mensupları, Japonya'da yaşayan Türkler ve Japon müslümanlar katıldı.

Japon basını, Tokyo Türk Camii'nin açılışına büyük ilgi gösterdi. Töreni Japon medyasından çok sayıda gazete ve televizyon muhabiri izlerken, ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Yomiuri Shimbun önceki günkü Japonca baskısında açılışı iç sayfalarında duyurdu. En çok izlenen TV kanalı NHK açılışı canlı yayınla izleyicilerine aktardı.

Depreme dayanıklı yapıldı
Tokyo Türk Camii, Rusya'dan Japonya'ya göç eden Kazan Türkleri tarafından 1938 yılında inşa edilen ancak depremde yıkılan caminin arsası üzerine yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Tokyo Türk Cemiyeti tarafından Türkiye'ye bağışlanan arsa üzerindeki inşaata 1998 yılında başladı. Kültür merkeziyle birlikte 734 metrekare alan üzerinde bulunan cami, depreme dayanıklı sistemle yapılandırıldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır