kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şişmanlığa karşı yeni silah
Johns Hopkins Üniversitesi'nde kanser araştırması için farelerde denenen C75 adlı bir ilacın, beyne giderek, iştahı ayarlayan bir etki yaptığı ortaya çıktı

Bilimadamları iştah kesen ve kilo kaybına yol açan bir ilacın test denemelerini başarıyla gerçekleştirdiler. Baltimore'daki Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi'nde kanser araştırması yapan bir grup bilimadamı, geliştirdikleri ilacın kilo üzerindeki inanılmaz etki yaptığını görünce dehşete düştüler.

C75 ismi verilen ve herhangi zehirli yan etkisi bulunmayan ilaç, farelere verildi. Enjekte edildikten 20 dakika sonra farelerin yiyecekleri karşı olan ilgileri azaldığı, hatta kesildiği görüldü. İlacın verildiği süre boyunca yemeğe olan ilgisizliği devam eden fareler, ilaç kesildikten bir iki gün sonra ise normal iştahlarını yeniden kazandılar. Ekip üyelerinden Dr. Frank Kuhajda, ilacı denerken kilo kaybına yol açacak bir etkisinden haberdar olmadıklarını belirterek, "Kanser hapı deniyordu. Fakat ilaç kısa yoldan beyne giderek iştahı ayarlayan bir etki yaptı. En azından bunu fareler üzerinde kanıtladı. Aynı kısa yolun insan beyninde de olduğunu biliyoruz" dedi.

ŞEKER HASTALIĞINA
Öte yandan ilacın şeker hastalığını da tedavi eden etkileri olduğu açıklandı. Bilimadamları ilacın yapılacak yeni testlerle zayıflatan etkisinin yüzde 100 tespit edildikten sonra, şişmanlık tedavisinde kullanılabileceğini söylediler.

İştah, beyindeki "NPY" isimli hormon tarafından düzenleniyor. Bu hormonun yükselmesi ile kabaran iştah, C75 hapının "NPY" salgılanmasını azaltması ile durduruluyor.

JOHNS HOPKİNS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır