kapat

01.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Anadolu uygarlıkları depremin eseri
National Geographic Dergisi'ne göre, Anadolu'da birçok medeniyetin kuruluşunda ve çöküşünde deprem etkili oldu

Anadolu'nun en önemli özelliklerinden biri 24 medeniyetin beşiği olması. Ancak ünlü Amerikan doğa ve bilim dergisi National Geographic'in son sayısında yayınlanan bilgilere göre, Anadolu bu özelliğini depremlere borçlu. Çünkü fay hatları üzerinde bulunan Anadolu'da yüzyıllardır uygarlıkların biri yok oluyor, biri doğuyor.

DEPREM TANRISI
Her deprem bu topraklarda yeni inanışlar ve yeni tanrılar doğurdu. Anadolu'nun dağları gölleri depremle şekillenirken, kültürler de etkilendi, yaşam biçimleri değişti.

Depremden en büyük hasarı gören yerlerin başında gelen Antakya geliyor. Antik çağlardaki Antakya'nın İmparatoru Trajan, milattan 115 yılında sonra büyük bir depremden sonra felaketten Hristiyanları sorumlu tutarak rahipleri aslanlara yem yaptı. Ancak bu, depremleri önlemeye yetmedi.

HARİTADAN SİLİNDİ
458 yılında kent yine yerle bir oldu. 526 yılında meydana gelen depremde, tarihçi Procopius'a göre 300 bin kişi öldü. Kenti 542 yılında kuraklık, 573 yılında ise Perslerin saldırısı vurdu. 588 yılındaki deprem ise kentin tamamen tarihten silinmesine yol açtı. Bölge 3 büyük fay hattının kesiştiği yerde.

Depremler bir yandan yıkarken bir yandan da Anadolu'nun işgalden kurtulmasını sağlıyordu. Özellikle Orta Anadolu, uygarlığın saldırıya ve işgale uğramadan gelişimini doğal koruyucu olan depreme borçlu. Örneğin Kapadokya'nın volkanik küllerden oluşan ve erozyonla biçimlenen yapısı, yeraltında işgalden koruyan gizli kentler yapılmasına olanak verdi. Hristiyanlar kayalara kiliseler ve kentler kurdular. Doğayla insanın uyum içinde iç içe yaşamasının en güzel örneklerinden birini oluşturdular.

Kuzey Anadolu fay hattı özellikle Marmara Bölgesi'ne büyük hasar verdi. Son 2 bin yılda 600 bilinen deprem yaşandı bölgede. Bunlardan 40'ı, büyüklüğü 7'den fazla olan depremlerdi. İzmit depremler yüzünden sürekli yenilenirken İstanbul da son 500 yıl içinde 4 kez ciddi şekilde yıkıldı.

TRUVA'NIN ÖYKÜSÜ
Bazı bilimadamları Truva'nın depremde surların yıkılması üzerine Yunanlar tarafından işgal edildiğini öne sürüyor. Buna göre Yunanlılar tanrı Poseidon'a deprem yüzünden şükranlarını göztermek üzere Truva Atı'nı inşa ettiler. Milattan önce 500 yılında yaşanın 2 deprem Truva'yı tamamen yok etti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır