kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hoca'yı kendi silahıyla vurdu
28 Şubat'ın mimarı Güven Erkaya, 'Bize oy vermeyen başka dindendir sözleri benim değil' diyen Erbakan'a bu sözleri söylediği kasedini izletti

RP ve DYP arasında 1996 yazında kurulan koalisyon döneminde, irticai hareketlerin artması TSK içinde büyük rahatsızlık yarattı. 27 Ocak 1997'de yapılan MGK toplantısı, 28 Şubat sürecinin habercisi oldu.

Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya, "Başbakan Erbakan'ın cüppeli ve sarıklı tarikat liderlerine Başbakanlık Konutu'nda kanunlar çerçevesinde yemek veremeyeceğini" dile getirerek, irtica tehlikesinin 28 Şubat'ta yapılacak toplantının gündemine alınmasını istedi.

Şubat ayı ortalarında Komutanlar Gölcük'te toplandılar. Toplantının en önemli özelliği, 14 Orgeneral ve Oramiral'ın katılması oldu. Komutanlar, kendi bölgelerindeki irticai faaliyetler ile ilgili gözlem ve değerlendirmelerini Komuta Kademesi'ne sundular.

BATI ÇALIŞMA GRUBU
Gölcük toplantısından sonra ilk olarak Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticai faaliyetleri izlemek ve değerlendirmek üzere Batı Çalışma Grubu (BÇG) kuruldu.

28 Şubat'taki tarihi toplantı yaklaşık 9 saat sürdü. İlk sözü alan Oramiral Erkaya irtica ile ilgili tahliller yaptıktan sonra, Erbakan'ın gözlerine bakarak, "Çıkılıyor ve deniliyor ki; 'Bizden olmayan, bizim partimize oy vermeyen başka dindendir. Patates dinindendir.' Bu ne demek?" diye sordu. Başbakan Erbakan, bu sözlerin kendisine ait olmadığını iddia edince, konuşmanın video bantı kurula izlettirildi. Erbakan, toplantı süresince çok fazla konuşmadı.

Kararları Erbakan'ın imzalamadığı söylentileri üzerine Erkaya açıklama yaptı: "Kararlar oybirliği ile alınmıştır".

'BANA RAKI GETİRİN'
Oramİral Güven Erkaya'nın Erbakan'a karşı ilk çıkışı 1996 yılında yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısından sonra Başbakan Necmettin Erbakan tarafından Başbakanlık Konutu'nda verilen yemekte gerçekleşmişti.

RP GELENEĞİNE SERT TEPKİ
Yemekte konuklara sadece RP geleneğine uygun olarak meşrubat ve meyve suyu ikram edilmesinden rahatsız olan Erkaya, rakı istedi. Hizmetliler rakı olmadığını söyleyince "Ben rakı içmek istiyorum. Dışardan da olsa aldırın ve getirtin" dedi. Oramiral Erkaya'nın bu kararlı çıkışı karşısında rakı bulundu ve ikram edildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır