kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Pazartesi değil 'migren günü'
Amerikalı doktorların 12-17 yaşlarındaki gençler arasında yaptığı araştırmalara göre migren, pazartesi günleri başlıyor

ÇOCUKLARDA ve gençlerde "pazartesi", haftanın başlangıcından çok "migren ağrısının" başlangıcı anlamına geliyor. Montreal'deki Amerikan Başağrısı Kuruluşu'nun araştırmalarına göre, 12-17 yaşları arasındaki gençlerin büyük bir kısmının başağrısı pazartesi günü başlıyor.

GENÇ HASTALIĞI
Amerika genelindeki 35 klinik, bin 858 genç üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi. 12-17 yaşları arasındaki bu gençlere, başağrılarının haftanın hangi günü başladığı soruldu. Gençlerin yüzde 20'sinin cevabı pazartesi oldu. Yüzde 16'sı salı cevabını verirken yalnızca yüzde 9'u cumartesi başladığını söyledi.

Palm Beach kenti Başağrısı Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Paul Whiner, pazartesinin "migren günü" olmasındaki en büyük etkinin, okulun başlaması olduğunu belirtiyor. Doktor Whiner, "Okula gideceklerini bilmek sinirlerinin gerilmesine neden oluyor. Bu da migreni başlatıyor. Uyku düzensizlikleri de migrenin nedenleri arasında" şeklinde konuştu. Migrene 20 yaşından önce yakalanılıyor ve hastalık okul yıllarında ortaya çıkıyor.

Araştırmacılar ve uzmanlar, ortayaşlı kişilerde migrene rastlanmadığını ve migren ağrılarının, daha çok gençler arasında görüldüğünü belirtiyor. Uzmanlar, 7-15 yaşları arasındaki çocukların yüzde 4-11'inin bu hastalıktan şikayetçi olduğunu söylüyor. Anne-babanın boşanması, okul ya da ders baskısı, içinde bulundukları topluluk gibi nedenler bu hastalığın başlamasında büyük etkiye sahip.

AMERICAN HEADACHE SOCIETY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır