kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Boşanan kadına kıdem tazminatı
Devlet Bakanı Gemici "İşçi ayrılınca tazminatını alıyor. Kadın da eşinden ayrıldığında karşılığını almalı" dedi

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, kadınların boşanma durumunda mağdur olduklarını belirterek, bu mağduriyetin önlenmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Bakan Gemici, ev kadınlarını işçilere benzeterek, "Kadını bir işçi gibi düşünün. Bir işçi üç, dört ya da 10 yıl bir iş yerinde çalışıp sonra ayrılsa kıdem tazminatı alıyor. Kadınlar da evde çalışıyorlar. Evin her türlü sorumluluğunu üstlenip, kocalarına ve çocuklarına iyi bir aile ortamı sağlıyorlar. Boşanma durumunda kadınlar bu emeklerinin karşılığını almalı" dedi.

NAFAKA İLE OLMAZ
Gemici, çalışan kadınların bile, ev, araba gibi ortak kullanılan malların alınmasına katkıda bulunmalarına rağmen, malların genellikle kocaların üzerine yapılması nedeniyle boşanma durumunda mağdur olduklarını kaydetti. Gemici, "Çocukların bakımı da kadınların üzerine kaldığı için yalnızca nafaka ile yaşamın yeniden kurulup düzenlenmesi mümkün değil" diye konuştu.

YASAL DÜZENLEME ŞART
Gemici kadınların da işçiler gibi "tazminat" alabilmesi için bu konuda yasal düzenleme yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Gemici TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen ve tatilden sonra Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Türk Medeni Kanun Tasarısı'nın en tartışmalı maddelerinden biri olan "boşanma durumunda mal bölüşümü" konusundaki düzenlemenin, kadınların bu mağduriyetini gidermeyi hedeflediğini söyledi.Tasarı ne öngörüyor?

Halen TBMM'de bulunan Medeni Kanun Tasarısı'nda boşanma durumunda eşlerin "edinilmiş malların bölüşümü" ilkesine göre malları paylaşması öngörülüyor. Buna göre, evlilik sırasında edinilmiş tüm mallar, kimin üzerinde kayıtlı olduğuna bakılmaksızın eşit olarak bölüşülüyor. Edinilmiş malların bölüşümü ilkesini benimsemeyen eşlere de bir seçenek veriliyor. Bu seçenek, eşlere noter huzurunda özel evlilik sözleşmesi yapma hakkı sağlanıyor. Buna göre eşler isterlerse "mal ayrılığı" ilkesini kabul ederek, boşanma durumunda kendi üzerlerine kayıtlı malları da paylaşmak zorunda kalmıyor.

Elif ERGU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır