kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir gecede saçları ağardı
Güven Erkaya, Kıbrıs Harekatı'nda Türk savaş uçaklarının, Türk bayrağı çekmiş Yunan muhribi sanarak batırdığı Kocatepe'nin komutanıydı. Olayın üzüntüsü bir gecede saçlarına yansıdı

Erkaya, 21 Temmuz 1974 tarihinde birinci Kıbrıs Çıkarması sırasında Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar tarafından yanlışlıkla batırılan Kocatepe Muhribi'nin komutanıydı. Kurmay Yarbay rütbesiyle Erkaya komutasındaki gemi personeli, Baf açıklarındaki uluslararası sularda Yunan donanmasını beklerken birden karşısında Türk savaş uçaklarını gördü. Telsizciler, Türk savaş uçakları ile bağlantı kurarak Türk olduklarını ateş açılmamasını istediler. Ancak bunun bir aldatmaca olduğunu düşünen pilotlar Kocatepe'ye saldırıya geçtiler.

UÇAKLARA ATEŞ AÇMADI
Pilotların dikkatini çekmişti; gemiden kendilerine ateş açılmıyordu. Gemi Komutanı Yarbay Erkaya, personele Türk savaş uçaklarına ateş açmamaları emrini vermişti. Erkaya böyle yaparak, kendilerini Türk Bayrağı çekmiş Yunan gemisi zanneden Türk savaş uçaklarının vurulmasını ve başka acılar da yaşanmasını engellemişti.

Ama Kocatepe muhribi batmış, 54 denizci şehit olmuştu. Kurmay Yarbay Güven Erkaya, o gün bölgeye intikal eden diğer Türk savaş gemilerince kurtarılanlar arasındaydı. Olaydan duyduğu derin üzüntü, Emekli Oramiral Erkaya'nın saçlarının bir gecede ağarmasına yol açmıştı.

'EGE ORDUSU KALDIRILSIN'
Emekli olduktan sonra Başbakan Başdanışmanlığı'na atanan Oramiral Erkaya, Türk Boğazları Bilgi Güvenliği ile ilgili çalışmalar yaptı. Yunanistan'ın Ege'deki 12 mil iddialarına karşı Başbakanları daima bilgilendirdi. Son olarak Başbakan Ecevit'e Türk-Yunan Dostluğu'nun geliştirilmesi için bir rapor sundu. Erkaya, raporunda Ege Ordusu'nun iki ülke ilişkilerinin gelişimine paralel olarak kaldırılabileceğini ifade etti. Rapor her iki ülkede geniş yankı uyandırdı. Genelkurmay Başkanlığı, raporun Erkaya'nın kişisel görüşlerini yansıttığını, TSK'nın gündeminde böyle bir hazırlık bulunmadığını açıkladı.

GÜVEN ERKAYA KANSERE YENİLDİ
Denİz Kuvvetleri Eski Komutanı Emekli Oramiral Güven Erkaya, Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nde günlerdir devam eden yaşam savaşında yenik düştü.

Emekli olduktan sonra köşesine çekilmeyerek Başbakanlık Başdanışmanı olan Erkaya, 1938 yılında Manisa'da doğdu. 1968 yılında Deniz Harp Akademisi'nden mezun oldu. 1992 yılında Oramiralliğe terfi eden Erkaya önce Donanma Komutanlığı'na 1995'te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi. Evli ve 2 çocuk babası olan Erkaya, 1997'de emekli oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır