kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. banka reformu
Sektörün uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesi amacıyla ikinci kademe reformlar için düğmeye basılıyor. Bunlar arasında "mevduata tavan" da öngörülüyor

Enflasyonla mücadele programının en önemli bölümlerinden birini oluşturan "bankacılık sektörü"nün uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesi amacıyla ikinci kademe reformlar için düğmeye basılıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 1 Eylül'de resmen göreve başlamasından önce, mali sektöre yönelik bir dizi kararın altyapısı da hazırlanıyor.

ALTYAPIYA TAKVİYE
Enflasyonun düştüğü ortamda, banka risklerinin azaltılmasını, kredi takibinin kolaylaştırılmasını, bankaların tahsilat kabiliyetlerinin arttırılmasını, vergi yükümlülüklerine yer yer istisna getirilmesini öngören, uluslararası piyasalarla uyumlu bir dizi düzenleme de önümüzdeki dönemde gündeme taşınacak.

Ekonomi kurmaylarının, "ikinci aşama reform" olarak tanımladığı bazı düzenlemeler şunlar:

Bankaların alacak-borç ilişkilerinden doğan sorunların hızlı biçimde çözülmesine dönük, İhtisas Mahkemeleri'nin kurulması sözkonusu olacak. Böylece, zaman zaman teminat açığı sorunu ile karşılaşan, takibe intikal eden kredileri tahsil etmek için yıllarca mahkemelerin sonuçlanmasını beklemek zorunda kalan, bu yüzden mali yapısı giderek daha zorunlu hale gelen bankacılık işleyişi, rahatlatılacak.

Bankaların, sorunlu kredileri için ayırdıkları karşılıkları vergiden düşmelerine imkan sağlanacak.

Maliye'nin öteden beri karşı çıktığı bu uygulama, Niyet Mektubu'nda çok açık taahhüt olarak yeraldı. BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'in, Maliye Bakanı olduğu dönemde karşı çıktığı bu formülü hayata geçirmekte kararlı olduğu belirtiliyor.

Finansal bilgilerin açıklanmasına dönük, şeffaf raporlama modeli hazırlanacak. Böylece, bankalar için bir tür otokontrol mekanizması kurulacak. Banka bilançoları, gerçek mali durumu yansıtır durumda olacak.

Piyasa riskini de içeren sermaye yeterliliği şartı aranacak.

Mali yapısı sorunlu bankalar için mevduat tavanı öngörülecek. Böylece, sermaye yapısını takviye etmeyen bankaların, mevduat toplama kapasitesi sınırlanarak, sermaye ile orantılı mevduat taşımalarına izin verilecek, riskin büyümesi sorunu ortaya çıktığı anda çözülecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır