kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ecevit'ten bütçe çağrısı
Başbakan Ecevit, 2001 bütçe çağrısında bütçenin programa uygun olarak hazırlanması ve programı zedeyelecek açıklamalardan kaçınılması için bakanlara özel ricada bulundu

Başbakan Bülent Ecevit, start alan 2001 bütçesiyle ilgili olarak yayınladığı "Bütçe Çağrısı"nda bakanlara ekonomik programa uyum çağrısında bulundu. Ecevit, "Vatandaşın uygulanan ekonomik programa desteği tam. Başta bakanlar olmak üzere, bütçe hazırlığında bulunacak her seviyede kamu görevlisinin bu inancı zedeleyecek talep ve uygulamalardan kaçınması gerekmektedir" dedi. Ecevit, bu çağrısı ile bakanların, zaman zaman yerel politika dengelerini ya da parti politikalarını ön planda tutarak ödenek talebi ısrarlarına bugünden set çekmiş oldu.

Ekonomik programın kamu kesiminde mali disiplini sağlayacağı ve ekonomik dengeleri yeniden tesis edeceği belirtilen Başbakanlık Genelgesi'nde, 2001 Yılı Bütçesi'nin ekonomik program hedeflerine uygun olarak hazırlanacağı ve ödenek taleplerinin program hedefleri ile uyumlu olacağı ifade edildi. Böylece, 2001 yılındaki maaş artışları, destekleme fiyatları, toplu sözleşmeler yüzde 15 yılsonu enflasyon hedefi ile uyumlu olarak belirlenecek. Transfer ve cari ödenek taleplerinde de hedeflenen enflasyon esas alınacak. Kurumlar bilgisayar teknolojilerden etkin bir şekilde yaralanarak, mevcut personelin verimliliğini artıracak ve personel istihdamından azami ölçüde kaçınacak.

Halen kamunun elinde 5 bin 321 yatırım projesi bulunduğunu, bugünkü fiyatlarla yatırım stoklarının toplam değerinin 86.2 katrilyon lira olduğu ve bunun 1999 gayri safi yurt içi hasılasını aştığını hatırlatan Ecevit, "Yarım kalmış yatırımlar bitmeden kamunun kaynak israfından kurtulması ve yeni kaynak tahsis edilmesi mümkün değildir" dedi.

Genelgeye göre, devam eden yatırımları tamamlamak kurumların öncelikli hedefi olacak. Ödenek tahsisinde bu ilke mutlaka gözönünde bulundurulacak.

'2000 YILI UMUT VERDİ'
Bütçe Çağrısı'nda 2000 yılı bütçesinin ilk beş ayda umutlu sonuçlar verdiğine değinen Ecevit, programın en hayati unsuru olan faiz dışı bütçe fazlasının öngörülenin üzerinde olduğunu bildirdi. Genelgede, faizlerdeki düşüşün kamu maliyesi üzerindeki iyileştirici etkilerinin 2001'den itibaren daha belirgin olarak görüleceğine işaret edildi. Genelgede fiyat artış hızındaki yavaşlamanın önemli olduğu belirtilerek düşüş eğiliminin daha da belirginleşmesinin beklendiği kaydedildi. Genelgeye göre, enflasyon 2001'de öngörülen düzeylere çekildiğinde kurumlar orta vadeli programlar yapabilecek ve böylece ekonomi ihtiyaç duyduğu rasyonelliğe kavuşacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır