kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KİT'lere verimlilik uyarısı
İstikrar programının sonuç vermesi için bir dizi reformu hayata geçiren hükümet, açıkları 2 milyar doları bulan KİT'lerin görev zararlarının çözümü için de harekete geçti

Hafta içinde KİT Koordinasyon Kurulu'na başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, açıkları 2 milyar doları bulan 39 KİT'in genel müdürlerine, ekonomik istikrar ve enflasyonla mücadele programının geleceği ile ilgili anlamlı mesajlar verdi.

Özkan, KİT yöneticilerine, "Programın başarısı için her türlü siyasi riski üstlendik, kiralara bile sınırlama getirmeyi göze aldık. Sizlerin de programa destek olması gerekiyor. Verimlilik ve karlılık konusunda gayret göstermenizi bekliyoruz" dedi. Özkan, bir diğer isteğini ise başta Hazineciler olmak üzere istikrar programını sırtlanan ekonomi kurmaylarına iletti.

KİT kurmayları ise enflasyonun aşağıya çekilmesi için KİT'lerin aylık fiyat ayarlaması ihtiyacının, kur hedefi ile uyumlu gittiğini belirtti. Petrol fiyatları ve toplu sözleşme baskısı ile KİT'lerin temel maliyetlerinde önemli artışlar olduğunu belirten genel müdürler, bu nedenle görev zararlarının arttığına işaret etti. Özkan ise bunun karşısında "maliyet muhasebesi" yapılmasını istedi.

Buna göre, KİT zamlarının enflasyon hedefi ile uyumlu belirlenmesinin yaratacağı açık ve genel kamu dengesine maliyeti ile fiyat ayarlamalarının KİT zararlarını önleyecek oranda yapılması halinde ortaya çıkacak maliyet ayrı ayrı hesaplanacak.

Kamu maliyesinin önceliği enflasyon
Ekonomİ kurmayları toplantıda, kamu mali yönetiminde önceliğin enflasyon hedefinde olduğunu da belirterek, şu bilgiyi verdiler:

"KİT açıklarının, bugünkü trendin sürmesi halinde yılsonunda 2 milyar dolara kadar varması sözkonusu. Kısa dönemde, KİT'lerin personel tasfiyesine dayalı maliyet hafifletilmesi güç göründüğü için personel sayısının dondurulması, toplu sözleşmelerde kurum bazında özel ücret ayarlaması yapılması, özelleştirmenin hızlandırılması, pazar paylarının korunması, verimlilik artışı gibi formüller önem kazanacak."

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır