kapat

25.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turkcell'den dev adım
Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, yeni ekonomi için gerekli olan altyapı ve ürün yatırımı yaptıklarını belirtti

Yeni ekonominin bir parçası olarak her türlü gelişmeye açık olduklarını belirten Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, buna uygun ürünler ve gelirler yaratmanın gerekliliğini dile getirdi. 'Turkcell Yaz Şenliği 2000', bayi toplantısı sırasında konuşan Türktan, şirket ve cep telefonu sektörü ile ilgili gelişmeleri aktardı. Geçen yıl başlayan yatırımların, hızla devam ettiğini ifade eden Türktan, Mart 2000 sonu itibariyle 6.2 milyon aboneye ve 3 milyar dolarlık yatırıma ulaşıldığını söyledi.

BEKLENTİ M-TİCARET'TE
Superonline ve DigiTurk ile yeni ekonomiye adım attıklarını söyleyen Türktan, altyapıyla da bunu desteklediklerini anlattı. Türktan, WAP hizmetinin şu anda da verildiğini, hızlı data iletişimini sağlayacak GPRS hizmetinin de ilk olarak Türkiye'de saha testlerinin yapıldığını dile getirdi.

Türktan şunları söyledi: "Konuşma gelirleri tüm dünyada gerileme gösteriyor. Peki nasıl gelirleri arttıracağız? Tamamen görüşme trafiği ve data hizmetlerinin yaygınlaştırılması ile yeni servislerle mümkün olabilecek. Yeni ekonomi düzeninde ses gelirleri düşerken data gelirleri de artıyor. Avrupa'da da dünyadaki tüm operatörlerin beklentisi M-Ticaret (Mobil Ticaret) Avrupa bu alanda büyüyecek."

Türktan, özellikle yeni ekonomide attıkları adımlar nedeniyle rekabete hazırlıklı olduklarını dile getirdi. Türktan, şu anda yüzde 13 seviyelerinde olan cep telefonu sahipliğinin önümüzdeki yıllarda Avrupa'da olduğu gibi yüzde 40'lara ulaşmasını beklediklerini belirtti.

2003'te 600 milyon kullanıcı olacak

Dünyada, Aralık 1999 itibariyle 247 milyon GSM kullanıcısı vardı. Bu rakam şimdilerde 270 milyon civarında.

Bu rakamın yüzde 32'si ön ödemeli cep telefonu kullanıcısı, yüzde 68'i ise klasik faturalı kullanıcı.

2003 sonu itibariyle GSM kullanıcı sayısının 600 milyon olması bekleniyor. Ancak uzmanlara göre bu rakam çok temkinli bir tahmin.

Borsalar Turkcell'i bekliyor
Turkcell, Türkiye ve Amerika'da halka açılıyor. Ek satış hakkı dahil sermayesinin, yüzde 11'ini oluşturan 26.4 milyar adet hisseyi uluslararası piyasalarla aynı anda Türkiye'de halk arz edecek olan Turkcell, kurumsal yatırımcıların yanı sıra bireysel yatırımcılara da hisse satacak. Uluslararası piyasalarda halka arz yapacak olan Goldman Sachs ve Morgan Stanley, 2.4 milyar hisselik ek satış hakkı olacak.Türkiye'de ise halka arz, Yapı Kredi Bankası tarafından yapılacak. Halka arz edilecek hisselerden bir kısmı Turkcell çalışanlarına, bayilerine, distribütörlerine tahsis edildi. Türkiye'de 3-7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek talep toplama süresi sonunda belirlenecek arz fiyatı, 10 Temmuz'da açıklanacak ve 11 Temmuz'da işlem görmeye başlayacak. Hisse başına fiyat aralığı 41.500 ile 50.500 arasında gerçekleşecek. Ayrıca 250 Turkcell hissesini temsil edecek Amerikan Depo Sertifikaları ise New York Stock Exchange'de (NYSE) işlem görecek.Turkcell böylece NYSE'ye kote edilen ilk Türk şirketi olacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır