kapat

24.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Sonera'da birleşme görüşmeleri hazırlığı
Turkcell'in yüzde 41 hissesine sahip olan Finlandiyalı telekom operatörü Sonera, son 18 aydır dünyanın önde gelen 10 mobil telekom şirketiyle görüşmeler yaptıklarını ve yıl sonuna kadar ciddi birleşme görüşmelerine başlayabileceklerini bildirdi. Sonera Başkanlığı görevine başlayacak olan Kaj-Erik Relander, Sonera'nın hızlı hareket etmeye hazır olduğunu ancak bir birleşme anlaşmasının 2000 yılının sonundan önce gerçekleşmesi ihtimalinin düşük olduğunu düşündüğünü söyledi. Relander yaptığı söyleşide, "Görüşmelerde ilerleyebiliriz ve 6 ile 12 ay arasında bir ufuğa bakılması iyi olur" dedi ve Sonera'nın görüşmekte olduğu şirketlerin isimlerini vermekten kaçınarak, "Yıl sonuna kadar (görüşmelerde) gerçekten ciddi bir aşamaya gelebiliriz. Yıl sonunda bir işlem olacağını söylemek için şu anda çok çok erken. Kuşkuluyum ama eğer işler iyi giderse neden olmasın" dedi.

Silikon Vadisi ABD'nin gözbebeği
Teknolojinin beşiği sayılan Silikon Vadisi Amerika'nın adeta gözbebeği. Yüzbinlerce teknoloji dahisinin birarada yeni buluşlara imza attığı bu bölge, dünyadaki teknolojik gelişmelerin de odak noktası. Sun, Cisco, Intel, Oracle, Hewlett Packard, Microsoft, Compaq gibi dünya devlerinin araştırma ve geliştirme merkezlerinin yer aldığı Silikon Vadisi, geleceğin teknolojilerini belirlemeye devam ediyor. Türkiye'de de ilk defa buna benzer bir adım atıldı ve Gebze'de bir Teknoloji Serbest Bölgesi kurulmasına karar verildi. Bundan böyle yerli ve yabancı teknoloji devleri çalışmalarını bu bölgede sürdürebilecek.

Yunanlı AB Komiseri'nden jest
AB Komİsyonu Sosyal İşler ve İstihdam Konularından Sorumlu Komiseri Anna Diamantopoulou, Türkiye'nin tam üyeliği yolunda, sorumlulukları çerçevesinde Türk yetkililerle başlatılan çalışma ve işbirliğine yüksek bir öncelik vereceğini söyledi.

İKV tarafından düzenlenen, "Avrupa Birliği Sosyal Modeli ve Genişleme Süreci" konulu panelin açılışında konuşan Diamantopoulou, "Tarihi Helsinki Zirvesi'nden sonra, geçmişte varolan Türkiye'ye yönelik Avrupa stratejisi, yerini öteki aday ülkelerle eşit olarak haklar sunulan üyelik öncesi stratejiye bırakmıştır" dedi. Yunanistan'ın Euro'ya katılmak için geçirdiği tecrübelerden özetler sunan Diamantopoulou, "Gerekenlerin yapılması herkesin yararına" dedi.

Meclis tatildeyken yetki hükümette
Hükümete, Meclis'in tatilde olduğu dönemde çeşitli konularda kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Önümüzdeki hafta Meclis tatile girmeden önce TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen tasarıya göre hükümet 6 ay boyunca belirli konularda düzenleme yapmak için kanun hükmünde kararname çıkarabilecek. Toplam dört maddeden oluşan tasarının, yürürlük ve yürütme maddeleri dışında kalan diğer iki maddesi, kamu ücretleri, fonların tasfiyesi ve bütçe disiplini için KHK çıkarılması konularında yetki veriyor.

Türkler, ABD'ye "havada" girecek
THY ile ABD Gümrük İdaresi arasında yapılan anlaşma ile, ABD'ye giden Türk yolcuların pasaport bilgileri, yolcular havada iken gümrüğe ulaşacak. Bu uygulama ile Türk yolcular ABD gümrük kapılarında beklemek zorunda kalmayacak. 2000 yılının ilk beş ayında 4 milyon 43 bin yolcu taşıyan THY'den yapılan açıklamada, şirketin iç hatlar konma sayısının yüzde 8.3, yolcu sayısının da yüzde 11 oranında arttığı bildirildi. Açıklamada, aynı dönemde THY'nin tarifeli dış hat konma sayısında yüzde 21.7, yolcu sayısında da yüzde 36.6 oranında artış olduğu kaydedildi. THY'nin yılsonu hedefi 12 milyon yolcu olarak revize edildi.

Airbus, Jumbo Jet'i üretmeye başlıyor
Avrupa uçak üreticisi Airbus, piyasada uzun zamandır beklenen açıklamayı yaparak, A3XX süper jumbo jet modelinin üretimine geçeceğini bildirdi. Yeni modelin, uzun menzilinin yanı sıra 555 kişilik taşıma kapasitesiyle, Airbus'a, baş rakibi Boeing'e karşı önemli bir koz sağlayabileceği belirtiliyor. Airbus, giderek yoğunlaşan hava ulaşımında seyahat şirketlerine bir seferde daha fazla yolcuyu daha komforlu biçimde taşıtmayı hedefliyor.

Elektrikte iptale iptal
Danıştay elektrik dağıtım ve ticaretinin yapılmasına ilişkin görevlendirme kararlarına onay verdi. Kurul, RTÜK ilkeleri hakkındaki yasanın 29. maddesinin 10. fıkrasındaki "Herhangi bir özel radyo veya televizyon kuruluşunda yüzde 10'dan fazla hisseye sahip olanların devlete karşı bir taahhüt işini kabul edemeyeceğine" ilişkin hükmü, 10. Daire'den farklı yorumladı. Daire, İSEDAŞ'ın Trakya yakasında 30 yıl süreyle elektrik dağıtım ve ticareti yapmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarını iptal etmişti.

Süzer Holding'in kazandığı Soma A-B termik Santrali işletme Hakkı Devri ile Avrupa ve Amerika Holding-Corona grubunun kazandığı Çatalağzı B Termik Santrali işletme Hakkı Devrine ilişkin kararı da iptal edilmişti.

2001 yılı 2. çeyrek kur artışı
MERKEZ Bankası 2001 yılı ikinci çeyrek döviz sepetinin artış oranını yüzde 0.85 olarak belirledi. Kur sepeti 1 dolar ve 0.77 oranında eurodan oluşacak. 2000 başında yüzde 2.1 olan aylık kur artışı oranı, Nisan'nda yüzde 1.7'e indi. Temmuz'da yüzde 1.3', Ekim'de yüzde 1'e gerileyecek. Oran 1 Ocak 2001'den itibaren aylık olarak yüzde 0.9, Nisan'dan itibaren de yüzde 0.85'e inecek.

Akbank'a dış kredi
Akbank uluslararası piyasalardan 400 milyon dolar tutarında bir yıl vadeli sendikasyon kredisi sağlandı. 23 Haziran'da Londra'da imzalanan sözleşmeye göre kullanılacak krediye Libor+yüzde 0.5 faiz uygulanacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır