kapat

24.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tüketicide kredi yarışı
Tüketici kredilerindeki canlanma bankaların yanısıra tüketici finansman şirketlerine de yansıdı. Satış noktasında birçok ürünü kredilendiren finansman şirketlerinin faizleri, bankalarla aynı seviyelere geldi

Ürün ve fiyat farkı gözetmeksizin tüketicinin her ihtiyacını satış noktasında kredilendiren tüketici finansman şirketlerinin uyguladıkları faiz oranları eski cazibesini yitirdi. Adeta bankalarla yarışır hale gelen şirketler, müşteriye verdikleri hizmet kalitesi ile ön plana çıkmayı hedefliyor.

Sayıları 11'i bulan bu şirketler, cazip yanlarını, ürün farkı ayırt etmeden satış noktasında ve müşterinin istediği taksit ve peşinat seçeneklerine göre 2 ile 24 saat arasında krediyi çıkartmak olarak açıklıyorlar. Ayrıca firmaların yaptığı kampanyalar doğrultusunda 6 aya kadar sıfır faiz seçeneklerini de kredilendirebiliyor.

Geçmişleri birkaç yıl öncesine dayanan tüketici finansman şirketleri, bugün yaklaşık 2 milyon kişiye hizmet veriyor.

Finansman şirketlerinin yaptığı kredilendirmede bu yıl en çok otomotiv, bilgisayar ve cep telefonlarına yönelik kredi talebinde bir canlanma gözleniyor.

TALEP CANLI
Geçmiş yıllara oranla kredi talebinde canlanma olduğuna dikkat çeken Anadolu Cetelem Pazarlama Yöneticisi Cemil Kantemir, "Geçen yılın Haziran ayında verdiğimiz krediyi, bu yıl 2 günde veriyoruz. Faiz oranları genelde bankalarla paralel gidiyor" dedi.

Önceleri sadece kendi ürettikleri ürünleri kredilendiren finansman şirketleri, artık bunların dışındaki ürünlere yönelik talepleri de karşılıyor. Beyaz ve kahverengi eşya, cep telefonu ve mobilyayı da kredilendiren Uzel Finans ve Assan Finans, piyasa şartlarına göre müşterinin taleplerini karşılıyor. İtalyan Fiat ortaklığı ile yeni kurulan Koç-Fiat Tofaş otomobillerinin yanı sıra yıl sonuna kadar ürün çeşitlendirmesine giderek, daha geniş alanlara yayılma hedefinde.

KARTLI SATIŞ
Finansman şirketleri "smartcard" uygulamasını da devreye soktu. AkıllıKart uygulamasını devreye sokan Koçfinans, 60'ı aşkın markanın bin 800 alışveriş noktasında sıfır faizli kullanım imkanı sunuyor. Assan ise Askart'ı çok yakında devreye sokmayı planlıyor.

Fransız Cetelem ile İtalyan FinDomestic ortaklığıyla kurulan Anadolu Cetelem ise kart sistemini gelecek yıl devreye sokacak.

Bireysel krediler yüzde 114 arttı
OsmanlI Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin, bireysel banka kredilerinde ciddi artış olduğunu, bunun daha çok konut, otomobil ve beyaz eşya tüketiminde yoğunlaştığını söyledi. Bireysel kredi taleplerindeki artışın otomobil sektörünü canlandırdığını, satışlarda yüzde 114 oranında artış kaydedildiğini belirten Gönensin, "Reel sektörde henüz ufak ufak kıpırdanmalar var. Yatırım planları yapılıyor. Eylül ayından itibaren ciddi canlanma görülecek ve bankaların da bu dönemde yönü reel sektör olacak" dedi.

Turgay Gönensin, Türkiye'de tüm kesimlerin enflasyonun düşeceğine inandığını, herkesin geleceğe dönük planlarında buna bağlı hareket ettiğini belirterek, yılsonu enflasyonunun yüzde 30 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmininde bulundu.

Türk bankacılık sektörünün 130 milyar dolar bilanço büyüklüğü olduğunu, bununla yeterli şeffaflık ve mali sağlamlığa sahip olmadığını ifade eden Gönensin, sektörde yeniden yapılanmanın kaçınılmaz olduğunu savundu.

Nur ÖZTÜRK İLK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır