kapat

24.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsadan katrilyonluk kaynak
Yılbaşından bu yana halka arz edilen 23 şirket piyasadan 1 katrilyon liranın üzerinde rekor miktarda kaynak çekti. Bunun 673 trilyonu sadece Tüpraş'ın ikincil halka arzından geldi.

Hisse senetlerini halka arz yoluyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) satan şirketler yılbaşından beri 1 katrilyon liranın üzerinde kaynak elde etti. İMKB'den alınan verilere göre 2000 yılı başından bu yana 22 şirket halka hisse satışı gerçekleştirdi. Bunlardan 21'i birincil halka arz, en yüksek geliri elde eden Tüpraş ise ikincil halka arz yaptı.

1998 yılında hisse senetleri halka arz edilen 20 şirketin 16 trilyon 962 milyar 951 milyon lira nominal tutarlı hisse senedi kayda alınmıştı.

Bu satıştan elde edilen toplam hasılat ise 94 trilyon 318 milyar 286 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Bu oran, 1999'da piyasadaki olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle halka arzları askıya alan şirketlerle 46 trilyon 472 milyar 932 milyon liraya geriledi. 1999 yılının son çeyreğinde ekonomide yaşanan hareketlilikle birlikte halka arz için atağa kalkan şirketler, 2000 yılının ilk beş ayında katrilyonluk kaynağa ulaştı.

PİYASA DERİNLEŞİYOR
Bu arada SPK yetkilileri, halka arzlarla, İMKB gibi gelişen piyasalarda karşılaşılan düşük işlem hacmi ve adediyle birlikte gelen likidite sıkıntısı, yüksek getiri oynaklığı ve sorunların çözümüne önemli katkıda bulunacağını söyledi. Daha çok alıcı ve satıcının karşılaştığı likit piyasalarda tam olarak işleyebilen doğru fiyatlandırma mekanizmasının da bu anlamda etkinlik kazandığını vurgulayan SPK yetkilileri, yeni piyasa katılımcılarını sermaye piyasalarına çektiği ve ikincil piyasaların da bu sayede ekonominin göstergesi olma fonksiyonunu daha iyi yerine getirebildiğine dikkat çekti.

Hisse senetlerini İMKB'de halka arz eden şirketlerin önemli bir kaynak girişi sağladığına işaret eden bir borsacı, "Bu şirketlerin sermaye piyasasıyla tanışması uzun vadede borsanın geleceği için de çok olumlu. Çünkü borsanın derinlik kazanabilmesi için şirket sayısının da artması gerekiyor. Özellikle büyük montanlı halka arzlar, piyasanın gelişmesi açısından çok önemlidir" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır