kapat

24.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye'nin Silikon Vadisi
Türkiye'nin ilk araştırma ve geliştirme merkezi olabilecek Teknoloji Serbest Bölgesi ihalesi açıldı. Bölgede yerli ve yabancı teknoloji devleri ciddi araştırmalara imza atacak

Türkiye teknoloji geliştiren ülke olma yolunda önemli bir adım atıyor. Gerçek anlamda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yapılabileceği Tübitak Teknoloji Serbes Bölgesi projesi için ihaleye 1.5 ay önce çıkıldı. Arçelik, General Electric gibi dev şirketlerin ofislerini kurarak çeşitli araştırmalarını yapabileceği Teknokent 360 donüm arazi üzerine kurulu. Çalışanların yaşaması için sosyal ve ticari konutların da yer alacağı proje için 20 kadar şirket ihale dosyası aldı. Belirtilen süre içinde sadece Üçgen İnşaat'ın teklif verdiği ihale için kontrat anlaşması imzalandıktan 6 ay için altyapı tamamlanacak.

TÜBİTAK'IN KAZANCI
Ar-ge faaliyetlerinin görüleceği teknoloji serbest bölgesinin yanı sıra içinde lojmanlar, çarşı, ana okulu, okul, kafeterya ve otel gibi birimlerin de bulunacağı projenin 12-18 ay içinde hayata geçirilebileceğini söyleyen Üçgen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kaya, kendilerinin altyapıyı kontratın imzalanmasından 6 ay sonra teslim edeceğini, şirketlerin hazırlıklara başlamaları halinde 12-18 ay arasında ofislerini hayata geçirebileceklerini ifade etti. Kaya, 90 milyon dolarlık yatırım maliyeti olan projenin Tübitak'a önemli bir gelir kaynağı yaratacağını da belirterek, şunları söyledi: "Teknopark dolduktan sonra Tübitak'a ilk 5 yıl için 45 milyon dolar gelecek. Bunu garanti ettik. Yine Tübitak'a sosyal ve ticari konut merkezinden her yıl 5 milyon dolar civarında gelir geleceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca 10 bin kişinin yaşayacağı konutların bakım ve işletim şirketi olacak. Buradaki kârın da yüzde 50'sini vermeyi teklif ettik."

SERBEST BÖLGE AVANTAJI
Teknokent'in en önemli özelliklerinden birisi ar-ge ofislerinin serbest bölge statüsünde kurulacak olması. Bu beraberinde daha ucuz araştırma maliyetlerini getirecek. Dolayısıyla yerili sermayenin yanı sıra teknolojik araştırmalar için yabancı sermayenin ülkeye girişi kolaylaşacak. Şirketler, 49 yıllığına kiralayacakları arsa üzerinde ofis binalarını kendileri inşa edecekler. 6-7 bin kişinin çalışacağı hesaplanan teknokent, 3 bininin burada oturması durumunda 10 bin kişinin yaşam merkezi olacak.

Özlem AKSOY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır