kapat

24.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarikatlara darbe
Fransa'nın kabul ettiği yasayla, 2 kez cürüm işleyen tarikatlar kapatılıyor; üyeleri en az 3 yıl hapis ve 300 bin Frank para cezasına çarptırılıyor

Mecliste dün oylanarak kabul edilen "Tarikat niteliği taşıyan grupları önleme ve baskı" başlıklı yasa, tarikatlara Fransa tarihinde ilk kez, derhal kapatma para ve hapis cezası getiriyor. Yeni yasaya göre toplam iki kez cürüm işleyen tarikatlar kapatılabilecek. Tarikat üyelerine 3 yıldan başlayan hapis ve en az 300 bin Frank (27 milyar lira) cezası getirilecek. Yalan reklamdan, tıbbi tedaviye; tecavüzden, güçsüzleri kullanmaya ve beyin yıkamaya kadar pek çok eylem yasayla birlikte cürüm kapsamına girdi.

GİZLİ RAPOR HAZIRLANDI
Sosyalist ve Liberal Partili milletvekillerinin girişimiyle hazırlanan tarikatlar yasası, İçişleri Bakanlığı'nın on binlerce çocuğun çeşitli tarikatlar tarafından kandırıldığını gözler önüne seren gizli raporunun basına sızdırılmasından sonra gündeme geldi.

Raporun ardından hükümet tarikatlara yönelik sıkı bir takip başlattı.Tarikatları izlemek amacıyla bakanlıklar arası bir birim oluşturuldu. Eğitim Bakanlığı da yayınladığı genelgeyle bütün okullara sıkı bir denetim getirdi.

10 YIL ÖNCE BAŞLADI
Tarikatların yaygınlaşmasına ilk olarak 10 yıl önce dikkat çekildi. 1996'daki parlamento soruşturması sonucu 28 tarikat belirlendi. Çocuklara şiddet veya cinsel taciz uygulayan 15 tarikat hakkında dava açıldı. Bunlar arasında Scientology, Moon, Nouvelle Acropole gibi uluslarası tarikatlar olduğu gibi, 10-15 üyeli küçük olanları da var. Halen Creuse bölgesindeki Nao Derneği'nin lideri, reşit olmamış çocuklara tecavüzden; Eros'a tapan Kyoto Ailesi'ne üye 10 kişi de çocuklarla toplu seks yapmaktan yargı önündeler.

250 sayfalık rapordan çarpıcı maddeler:
Sadece Paris'te 173, Fransa genelinde ise 600'ü aşkın tarikat var.

On binlerce çocuk spor, kültür, çevre koruma dernekleri, özel okullar, yaz okulları, yoga kursları ve dersaneler gibi kisveler altındaki tarikatlara üye yapılıyor.

Ülkede çocuklarla bağlantılı, 60'ı "son derece tehlikeli" 83 tarikat var.

Tarikatlar açısından "en kolay av" olarak nitelenen çocuklardan 40'ı kurtarıldı ve halen tedavi görüyorlar.

Cinsel taciz ve tecavüz, tarikatlarda en sık görülen olaylar. Bunu çocukları ağır işlerde kullanmak izliyor.

Yahova Şahitleri gibi geleneksel tıbbı yasaklayan tarikatlar çocukların ölümüne sebep oluyor.

Nurdan BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır