kapat

24.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşte su kanalları
NASA, Mars'ın kanallarında sıvı halde su bulduğuna inanıyor. Sonuca 65 bin uydu fotoğrafı incelendikten sonra varılacak

Mars'ın yüzeyindeki şekilleri inceleyen bilimadamları, bu gezegenin yüzeyinde milyonlarca yıl önce su olduğunu belirlemişlerdi. Ancak Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, şimdi Mars'ın yüzeyinde gerçekten su yatakları bulunduğunu düşündüğü bir nokta keşfetti. NASA'ya ait Mars Global Surveyor uydusunun geçtiğimiz yıl görüntülediği fotoğraflar, gezegendeki bazı kraterlerin yarıklarında sıvı halde su ve su kaynakları olabileceği ihtimalini gösterdi. Mars'ın orta kısmındaki Martian Krater'in kenarlarında suyun açtığı tahmin edilen derin vadi yatakları mevcut.

SU BUZULLARA DÖNÜŞMÜŞ
NASA bilimadamları, yerkabuğunun altında sıvı halde su kaynakları bulunduğunu, bu suyun yüzeyle birleştiği noktada donarak, buzullara dönüştüğünü düşünüyor. Ancak yer yer kırılan bu buzulların arasından çıkan sıvı haldeki suyun, yamaçlardan aşağı kayarak bu yatakları oluşturduğu sanılıyor. Mars'taki su, atmosferin ince olması nedeniyle sadece donmuş (katı) halde bulunuyor.

Çekilen 65 bin fotoğrafı incelemeye alan NASA bilimadamları Dr. Michael Malin ve Kenneth Edget yaptıkları açıklamada, "Mars'tan gelen fotoğraflarda suyun şekillendirdiği kanalları ve akan suyun taşıyarak biriktirdiği kaya ve toprak yığınlarını görebiliyoruz" dediler. Dr. Malin, elde edilen fotoğraflarda, su kanallarının çok genç olduğunu ve sanki bugün oluşmuş gibi göründüklerini söyledi.

KANALLARDAN KUM AKIYOR
Jeolog Mike Carr da, gözüken arazi şeklinin, Mars'ın genel coğrafyasından farklı olduğunun altını çizdi. Fotoğraflarda dikkat çeken bir başka nokta da yamaçlarda gözüken kanallardan sürekli kum ve toprak gibi kuru şeylerin aktığı.

Bilimadamlarının bu kadar kesin konuşmalarının nedeni Mars'taki kraterlerin dibinde çatlak ve çukurlara rastlamış olmaları. Bu çatlakları ve kraterleri inceledikleri zaman kaya izine rastlayamadıklarını söylüyorlar. Onlara göre bu izlerin tamamı gezegende bir zamanlar varolan, ya da hâlâ bulunan ama görülemeyen sudan kaynaklanıyor.

MARS'TA HAYAT VAR MI?
Bu bulgular üzerine bilim dünyasında "Mars'ta hayat var mı?" tartışmaları başladı. Kızıl Gezegen Mars'ın yüzeyinde bulunan su akıntısı izlerinin, burada hayat olduğu fikrini kuvvetlendirdiği belirtiliyor. NASA yetkililerinden Ed Weiler, "Sıvı halde su bulunması, bu gezegende yalnızca geçmişte değil belki de bugün bile hayat olduğuna oldukça önemli bir kanıttır" şeklinde konuşuyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır