kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Merkez sağın gözü Baba'da
Demirel'in, Çankaya'dan indikten sonra siyasetten kopmayacağı yönünde verdiği mesajlar, ANAP ile DYP'deki muhalifler arasında bir bekleyiş yarattı

Çankaya'da Demirel dönemini kapatan Anayasa değişiklik paketinin 2. tur oylaması, merkez sağda da taşları yerinden oynattı. Cumhurbaşkanı Demirel'in, Çankaya'dan indikten sonra siyasetten kopmayacağı yönünde verdiği mesajlar, ANAP ile DYP'deki muhalifler arasında umutlu bir bekleyiş yarattı.

Demirel'in doğrudan bir hareketin içine girmese dahi, 12 Eylül İhtilali sonrasında olduğu gibi siyaseti "Bir bilen" olarak yönlendireceğini düşünen ANAP ve DYP'li "Babacılar", Demirel'in başarısının ancak "yeni bir oluşumla" mümkün olduğunu savunuyorlar. Eski ve yıpranmış isimlerle yola çıkması durumunda Demirel'in merkez sağı birleştirme ve Çiller ile Yılmaz'ı "safdışı bırakmasının" zor olacağını kaydeden siyasiler, bu durumun MHP'yi güçlendireceğini öne sürdüler.

ESKİLER HEYECANLI
Bir dönem Çiller'e yakınlığı nedeniyle kendisine "Haset Bey" lakabı takılan Nevşehir eski Milletvekili Esat Kıratlıoğlu, SABAH'a "Demirel siyaset arenasına iner ve ortasağı birleştirir" dedi. Merkez sağda boşluk olduğunu söyleyen Kıratlıoğlu, şöyle konuştu: "Demirel bu boşluğu doldurur, yaşlı diyenler de yanılır. ANAP ve DYP'li arkadaşlarla konuştuğumuzda Demirel'in TBMM'de 30 kişilik bir grup oluşturacak desteğe sahip olduğunu görüyoruz. Yeter ki karar versin."

Eski İzmir Milletvekili Mehmet Köstepen de, bunca yıldan sonra Demirel'e "Sen bir köşeye çekil" demenin haksızlık olacağını vurgulayarak, "Allah onu başımızdan eksik etmesin" dedi.

Merkez sağda yeni bir oluşum için harekete geçen bağımsız eski Muğla Milletvekili Yalım Erez de, Demirel'in nasıl bir tavır sergileyeceğine ilişkin görüşlerini, şöyle dile getirdi: "Baba Mayıs'ın 16'sına kadar Cumhurbaşkanı. Sonra Güniz Sokağa döner ve ne doğrudan siyasete girer ne de siyaset dışında kalır. Bir bilen, bir bilge olur."

DYP'Lİ MUHALİFLER
Aralarında Kadir Bozkurt, Meral Akşener, Mehmet Gözlükaya, Yener Yıldırım'ın bulunduğu DYP'deki muhalif kanat ise, Baba'nın doğrudan hareketin başına geçmesi durumunda başarı şansının daha kuvvetli olduğunu belirtiyorlar. DYP'de Necmettin Cevheri, Mahmut Nedim Bilgiç, ANAP'ta ise Rıfat Serdaroğlu, Evren Bulut, İbrahim Gürdal, Demirel'e "en yakın" isimler olarak gösteriliyorlar.

Demirel'in yeniden siyasete dönmesi durumunda partide muhalif hareketin ivme kazanacağından endişe eden Çiller "Sular geriye akmaz" diyerek Demirel'in kendisine rakip olamayacağını vurgularken, DYP'li yöneticiler de, "Eğer partiye el atarsa bizim için artık üvey Baba olur" diyorlar.

Şebnem HOŞGÖR

Çiller Saraybosna'da
DYP lideri Tansu Çiller, Bosna Hersek Demokrat Hareket Partisi (SDA) Genel Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in davetlisi olarak Saraybosna'ya a gitti. İhlas Holding'e ait özel uçakla Saraybosna'ya giden Çiller, İzzetbegoviç'in partisinin düzenlediği mitinge katıldı. Çiller mitingde İngilizce olarak yaptığı konuşmada "O günlerde bir adam ile tanışmıştım. İzzetbegoviç 'Özgürlük mücadelesi veren kim kaybetmiş ki, biz kaybedelim' demişti. Bu gelişimde sokaklarda gezen, cafelerde oturan insanlar gördüm. Kültürel yaşam, insan hakları ve demokrasi gelişmiş" dedi. Çiller, konuşmasını, "Ben kendimi Saraybosnalı görüyorum. Çünkü 65 milyon insan bunları hissediyor. Hepinizi seviyorum" diye bitirdi. İzzetbegoviç de, "Savaş zamanında Bosna'ya gelen cesur kadın başbakan" olarak Bosna Hersek halkının sempatisini kazanan Tansu Çiller'den destek istedi. Çiller'in SDA'ya verdiği destek Bosna'daki diğer partilerden tepki aldı.

Gökhan ARTAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır