kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Zirve Salı günü
Hükümet ortakları, Cumhurbaşkanlığına " ortak aday" konusunda anlaştı. Adayın Meclis içinden veya dışından olması, Salı günkü zirvede konuşulacak

AANAYASA değişikliği paketi için yeterli çoğunluğu bulamayan koalisyon ortağı üç parti, Cumhurbaşkanlığı seçiminin hükümet krizine dönüşmemesi için yeni Cumhurbaşkanını birlikte belirleme konusunda mutabakata vardılar. Geçen Pazartesi günü yapılan liderler zirvesinde varılan mutabakat, 5+5 formülüne 303 oyun çıktığı 2. tur oylamadan sonra Anayasa değişikliği paketinin geri çekilmesini kararlaştırdıkları Meclis'teki mini zirvede de teyit edildi. Sıra adayın Meclis içinden mi, dışından mı olacağını belirlemeye geldi. Bu da önümüzdeki Salı günü yapılacak olan liderler zirvesinde kararlaştırılacak.

Başbakanlık'tan ayrılırken gazetecilerin anayasa değişikliği oylamasına ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Bülent Ecevit, önümüzdeki hafta başında koalisyonu oluşturan partilerin genel başkanları olarak biraraya geleceklerini ve durum değerlendirmesi yapacaklarını belirterek, "Oylama sonuçları hükümeti hiçbir şekilde etkilemeyecek" dedi. Anayasa oylama sonuçlarının Türkiye'de demokrasi kurallarının sağlıklı bir şekilde işlediğini gösterdiğini söyleyen Ecevit, "Bizim koalisyon partilerinin genel başkanları olarak farklı bir düşüncemiz vardı fakat Meclis'te alınan sonuca elbette saygılıyız" şeklinde konuştu.

4. TURDA SEÇTİRME
Salı günü yeniden bir araya gelecek olan üç lider, ortak adayı bulmaya çalışacak. Aday tespitinde, muhalefet partileri FP ve DYP ile de uzlaşma aranacak. Muhalefetle uzlaşma sağlanamazsa, koalisyon ortakları adaylarını TBMM Başkanlığı'na bildirip, en kötü olasılıkla 4. turda adaylarını seçtirme yolunu deneyecek. 4. turda Cumhurbaşkanı seçilebilmesi için, hükümet kurma çoğunluğu olan 276 oy yeterli oluyor.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, liderler zirvesindeki "ortak aday" mutabakatını doğruladı. Yıldırım, Demirel alternatifinin ortadan kalkması üzerine çok sayıda ismin Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildiğine işaret ederek, "Hiç kimse bunca ismi boş yere ortaya çıkarmasın" dedi. Yıldırım, "Üç genel başkanın bu konuda mutabakatı vardır. Cumhurbaşkanı adayını birlikte belirleme konusundaki bu mutabakatı, son zirvede de teyit ettiler. FP ve DYP'nin de muvafakatını almaya çalışacaklar" dedi.

Şamil TAYYAR

Partilerin aday adayları
DSP: Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Ertuğrul Kumcuoğlu DSP'de öne çıkan Cumhurbaşkanı adayları. Ecevit, parti lideri dışında bir partilinin adaylığına sıcak bakmıyor. DSP kulislerinde Meclis dışından bir isim aranmaya başladı bile.

MHP: Parti yönetimi reddetse de Genel Başkan Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ve Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın ismi en çok konuşulan adaylar arasında. Ancak Bahçeli, partisinin başından ayrılıp Cumhurbaşkanlığı'na talip olmayı henüz erken buluyor. Meclis'te ikinci parti ama Başbakanlığın yanı sıra TBMM Başkanlığı'nı da başka partilere kaptırmış durumda. Parti yönetimi Cumhurbaşkanlığını da bir başka partiye kaptırmayı tabana anlatma sıkıntısı çekeceklerinden endişe ediyor. Parti kimliği olmayan, dışardan bir isim üzerinde uzlaşma MHP için de kolay yol.

ANAP: Ağırlıklı olarak Mesut Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı olmasını istiyorlar. Cavit Kavak, Yılmaz Karakoyunlu, Burhan Kara gibi ANAP'ın ağır topları, yeni aday için Yılmaz'ı tarif edercesine "lider profili" çizmeye başladılar bile. İddiaya göre, Yılmaz, Ecevit ve Bahçeli'ye adaylık teklifi götürecek, hayır yanıtını alınca kendisi için destek isteyecek. ANAP içinden başka bir adayı hem Yılmaz'ın hem diğer iki liderin istemeyeceğine işaret ediliyor. Çözüm, ANAP açısından da "Yılmaz olmazsa" dışarda gözüküyor.

FP: Meclis içinden aday istiyor. Ancak, belirleyici rolü yok. Koalisyon ortakları ortak aday çıkarırsa tavrı, oylamada önemli olmayacak. Ancak, iktidar milletvekilleri ortak adaya tepki gösterirse, DYP ile ortak aday çıkartabilir. Tepki oylarını yanına çekebilir.

DYP: Mevcut adaylara göre mevzi belirleyecek. İktidar milletvekilleri arasındaki adaylara ilişkin tepkilere göre tavrını netleştirecek. Ağırlıklı görüş, Meclis içinden aday gösterilmesi.

GEÇEN İSİMLER: Siyasi kulislerde Meclis dışardan bir Cumhurbaşkanı adayı için arayış başlamış durumda. Henüz herkesin üzerinde uzlaştığı biri öne çıkmış değil ancak çok sayıda isim telaffuz ediliyor: Erdal İnönü, Ali Bozer, Vahit Halefoğlu, Ümit Haluk Bayülken, Şükrü Elekdağ, Prof. Yılmaz Büyükerşen, Prof. Şakir Akça.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır