kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İngiliz basını bölündü
Times gibi ciddi gazeteler holiganların saldırganlığını öne çıkarırken tabloid gazeteler bu olayı 'Cehennemde cinayet' olarak verdiler

İKİ Leeds United taraftarının Taksim Meydanı'nda çıkan kavgada öldürülmesi İngiliz gazete ve televizyonlarında geniş yer bulurken farklı görüşler de ileri sürüldü. Times gibi ciddi gazeteler İngiliz hooliganları'nın saldırganlığını öne çıkartarak bunun zararını İngiltere'nin göreceğini belirttiler. Tabloid gazeteler ise söz birliği etmişcesine iki Leeds taraftarının öldürülmesi ile sonuçlanan olayları "Cehennemde Cinayet" başlığı ile verdi. "Taraftarlarımız can çekişiyor " başlığını kullanan tabloit basın, bıçaklanan 4 taraftarın daha yoğun bakımda bulunduğunu belirtti. Bu gazeteler sokaktaki halkın da olaylara karıştığı yorumunu yaparken SKY, BBC ve ITV kanalları olaylara rağmen maçın oynanacağını söyledi.

Olayla ilgili fotoğraflar tüm gazetelerin birinci sayfasında yer aldı. ATV'nin olayları naklen verdiğini yazan gazeteler İngiliz taraftarların kanlı görüntülerini yayınladı. İngiliz taraftarların öldürülmesine Amerikan basını da yer verdi. CNN ve NBC televizyonları "leeds taraftarları kavgada öldürüldü" başlığıyla verirken, New York Times Leeds United kulübünün İstanbul'a gitmeye niyetli taraftarlara evde kalmalarını önerdiğini, İstanbuldaki taraftarlardan da maç saatine kadar otellerinden çıkmamalarını istediğini söyledi.

TABLOID BASIN:

Daily Star: ATV'DEN NAKLEN
Her iki tarafın da bıçaklarla birbirine saldırdığını yazan gazete "Cehennemde Cinayet" manşetini kullandı. Gazete ATV televizyonunun olay yerinden naklen yayın yaptığını belirtti.

Mirror: TÜRKLER SALDIRDI
Haberi manşetten "Cinayet" başlığıyla veren Mirror "Polis bıçaklanan İngilizlere hayat öpücüğü verdi. Türkler taraftarlara saldırdı" yorumunu yaptı. Leeds menajerinin olay için futbolun kara günü dediğini yazan Mirror olaylarla ilgili olarak 3 sayfa fotoğraf yayınladı.

Daily Telegraph: BIÇAKLANDIK
Birinci sayfadan verdiği haberde bıçaklanan her iki taraftarın da hastaneye İngiliz taraftarlar tarafından götürüldüğünü yazdı.

SKY: İSTANBUL KAN GÖLÜ
Her 15 dakikada bir yayın yapan SKY televizyonu Taksim Meydanı'nda Türk ve İngiliz taraftarlar arasında cereyan eden olaylara halkın da karıştığını öne sürdü. SKY televizyonu sık sık yaptığı anonslarda "İstanbul kan gölü" yorumunu yaptı.

CİDDİ BASIN:

Times: BÜYÜK ŞANSSIZLIK
Haberi birinci sayfadan veren Times'ın spor editörü Oliver Holt yeniden patlak veren şiddet eylemlerinin İngiltere'nin 2006 Dünya Kupası Adaylığını tehlikeye attğını yazdı. Holt İngilizlerin karıştığı her olayın İngiltere'nin güvenliği konusundaki kuşkuları artıracağını söyledi. Olayın İngiliz kulüplerinin tekrar Avrupa kupalarına hakim olmaya başladığı dönemde gerçekleşmesinin sanssızlık olduğu belirtildi.

Independent: İKNA ETMEK GÜÇ
Olaylar son yirmi yıldır şiddet olayları yüzünden eleştirilen İngiliz futbolunu yine gündeme getireceğini yazdı. Gazeteye göre 2006 Dünya Kupası finallerine evsahipliği yapmak isteyen İngiltere öteki ülkeleri bu olayların geçmişte kaldığına ikna etmekte güçlük çekecek.

BBC: FUTBOLUN KARA GECESİ
BBC televizyonu olayı "Futbolun kara gecesi" diyerek duyurdu. Televizyon Leeds taraftarlarının daha önceden Türkiye'ye gitmemeleri konusunda uyarıldığını söyledi. Taraftarların polis tarafından korunmadığını söyleyen BBC, "İngiliz taraftarların hatalarının yanı sıra haklarını da gündeme getirmenin zamanı geldi" yorumunu yaptı.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır