kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
1 günde 83 yangın!
Dün tüm yurtta 83 yangın birden çıktı. "Orman yangını mevsimi" tabir edilen yaz ayları gelmeden rekor sayıya ulaşıldı. Sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor

BURSA, Balıkesir ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin 83 ayrı noktasında orman yangınları başladı. Bir anda patlak veren yangınlardan 75'i söndürüldü. Alevler 8 bölgede etkisini sürdürürken, şimdiye kadar 3 bin 548 hektar ormanlık alan tahrip oldu.

Bakanlığın elinde bulunan 276 arazöz, 93 su tankı, 91 dozer, 30 loder, 27 treyler yangınla mücadele çalışmalarında kullanılıyor. Türk Hava Kurumu uçakları da İstanbul'da konuşlandırılacak. THK'ya ait 4 helikopter İstanbul'a gönderildi.

DİYAR DİYAR YANGIN
Orman Genel Müdürü Hasan Canlı "Yangın ayları olarak bilinen temmuz, ağustos, eylül ve ekimde bile bir günde 83 yangın çıkmamıştır. Son günlerde meydana gelen yangınlar büyük bir olasılıkla sabotajdır" dedi.

* İstanbul: 9 yerden tutuştu

Şile'de, ormanlık alanda başlayan ve Kocaeli'nin Kandıra ilçesi sınırlarına yayılan yangın söndürülemiyor. Şiddetli lodos ve arazinin engebeli olması 500 hektarlık alanda etkili olan yangına müdahale edilmesini güçleştiriyor. Şerit halindeki alevler, Geredeli, Göcek, Kalemköy, Soğullu ve Çataklı köylerini de tehdit ediyor.

*Bursa: Köye ateş topu düştü

Orhaneli Termik Santrali'ndeki patlamanın ardından santralden çıkan alevler bir ateş topu gibi Göktepe köyüne düştü. 40 haneli köyde 30 ev küle döndü. Güvenlik güçleri alevlerin sardığı Orhaneli-Bursa yolunu trafiğe kapadı. Yangın Telekom ve Tedaş hatlarında da zarara neden olurken; dün öğle saatlerinde yangın kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları başlatıldı.

* Balıkesir: Kızılay yardım edecek

Gönen ve Erdek ilçeleri yakınlarında başlayan orman yangınları kontrol altına alındı.

* Çanakkale: İzmarit yüzünden

Biga ilçesine bağlı İnova ve Kaynarca köylerinde lodosun da etkisiyle büyüyen yangınlarda 50 hektar, Ozancık köyünde 40 hektar, Yenice ilçesinde 150 hektar olmak üzere toplam 240 hektar orman alan kül oldu. Yenice'deki yangında, 28 ev, 38 ağıl ve 38 samanlık yandı; ayrıca 165 büyükbaş ve küçükbaş hayvan telef oldu. Yetkililer, yangının bir çobanın izmaritini yere atması sonucu başladığını bildirdi. Çanakkale Valiliği yardım kampanyası başlattı. Ziraat Bankası Çanakkale Kordon Şubesi'nde 304 407 79 00.8 numaralı bir hesap açıldı.

* İzmir: Elektrik telleri

Tire ilçesindeki orman yangını tamamen, Beydağ'daki yangın kısmen kontrol altına alındı. Cevizli Dağı'nda 4 hektarlık alanı tahrip eden yangın söndürüldü. Yangına neden olanların yakalanması için soruşturma başlatıldı.

* Bolu: Yüksek gerilim hattı

Bolu'da 7 orman yangını 72 hektarlık sahada etkili oldu. Göynük ilçesinde dün iki ayrı noktada başlayan yangın söndürüldü. Yangın, Kayabaşı ve Sarıcalar köyleri arasındaki çam ormanlarında, yüksek gerilim hattında ark oluşması sonucu çıkmıştı.

İbrahim ÖGE - Yunus Hakan GÜLER - Tebernüş KİREÇCİ - Ersin RAMOĞLU - Murat KABAN - Engin ARICAN - Hakan KARABAY - Burak GEZEN

YUNANİSTAN DA YANIYOR
TÜRKİYE ile Yunanistan'ın kaderinin ortak olduğuna inananlar bir kez daha haklı çıktı. Türkiye'ye bu yıl erken baskın yapan orman yangınları Yunanistan'a da erken geldi. Kuşadası karşısındaki Samos adası ve hemen yanı başındaki İkarya adasında çıkan yangınları 11 orman yangını daha izledi. Yangınlardan en büyük zararı Samos (Sisam) adası gördü. 24 saat içinde 3 bin dönüm ormanlık alanın kül olduğu Samos adasındaki yangını söndürmek için 260 itfaiyeci, yüzlerce gönüllü, 3 adet itfaiye uçağı ve Atina'dan gönderilen C-130 nakliye uçaklarının getirdiği askerler seferber oldu. Yangınların "kundaklama sonucu" olduğu düşünülüyor. Yunanistan, kundakçılara ağır hapis ve para cezası uyguluyor.

Stelyo BERBERAKİS


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır