kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Devlet cüzdan yırttı
Mali disiplini sağlamak amacıyla tasfiye edilecek 22 fondan en büyüğü olan Geliştirme ve Destekleme Fonu, devletin günlük cüzdanı gibi işlev görüyor

Uygulanmakta olan Ekonomik İstikrar ve Enflasyonla Mücadele Programı çerçevesinde, mali disiplini sağlamak amacıyla ilk aşamada tasfiye edilmesine karar verilen 22 fondan en büyüğü olan Geliştirme ve Destekleme Fonu (GDF), devletin, neredeyse "günlük cüzdanı" gibi işlev görüyor. GDF, şimdiye kadar, gıda yardımlarından hayvancılığa, konuttan turizme kadar 58 ayrı konu ya da sektöre finansman sağlamakla görevlendirildi.

Yoğun talepler nedeniyle çıkarılan kararlarla GDF'ye finansman yükümlülüğü verilmesine karşın kaynak sağlanmaması nedeniyle, Mart sonu itibariyle 3.3 trilyon lira parası bulunan fonun yükümlülükleri 186 trilyon liraya yaklaşıyor. GDF, 7 Aralık 1984'te Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde "Fon Ödenmek Suretiyle İthal Edilecek Mallar Listesi"nde yer alan malların ithalinde yapılan fon kesintisinin yüzde 50'si ve diğer fonlardan ve bütçeden yapılan ödemeler, fonun kaynaklarını oluşturuyor. Başlangıçta, tarım, hayvancılık ve besicilik faaliyetlerinin geliştirilmesi, gıda yardımları, turizm sektörünün desteklenmesi için verilecek kredi veya faiz sübvansiyonları, belediyelerin toplu konut alanı temini ve buraların altyapısı için yapacakları harcamaların finansmanı ile görevlendirilen GDF'nin yükümlülükleri, her yıl biraz daha genişletildi.

180 TRiLYONU AŞKIN BORÇ
Yaklaşık 60 konuda yükümlülüğü bulunan GDF'ye, 2000 yılı bütçesi ile 50 trilyon lira ödenek tahsis edilmiş, bunun 3 trilyon liralık bölümü Ocak-Mart dönemi için serbest bırakılmıştı.

Mart sonu itibariyle 1.7 trilyon liralık kredi geri dönüşü, 9.7 trilyon liralık fonlar arası aktarımlar, devirler ve Hazine alacağı ile birlikte bu yılki kaynakları toplamı 17 trilyon 410.5 milyar lira olan GDF'nin halen 3 trilyon 305.3 milyar liralık parası, 185 trilyon 295.8 trilyon liralık da yükümlülüğü bulunuyor.

MARKO PAŞA FONU
FONUN yükümlülüklerini düzenleyen kararın 3'üncü maddesine, her bir yükümlülük için (a, b, c, d...vb) gibi harfler eklenirken, 1991 yılı Mayıs ayında yükümlülük sayısı z'ye geldi. İşte fonun her yıl artan yükümlülükleri:

* Karo seramik ve vitrifiye sağlık gereçleri üretici-ihracatçılarının, doğalgaz sıkıntısı nedeniyle LPG maliyetlerinin desteklenmesi.

* Özel kişilerce düzenlenecek mesleki eğitim kurslarına destek

* Yeni fikir ve buluşların ekonomiye kazandırılmasının desteklenmesi

* Hamileliğin sağlıklı gelişmesi ile ilgili çalışmaların desteklenmesi

* KKTC, TEK, TZOB ve TESK'e bazı konularda kredi verilmesi

* Cumhurbaşkanlığı Flarmoni Orkestrası Konser Salonu'nun yapımının desteklenmesi

* Vakıflarca inşa edilecek kongre ve kültür merkezlerine destek

* Bazı doğal afet zararlarının giderilmesi

* Irak'tan alacaklı firmalara kredi açılması, Körfez Krizi nedeniyle yapılan bazı alımların finasmanı

* Turizm sektörünün desteklenmesi amacıyla bazı uçaklara verilen indirimli akaryakıtın sübvansiyonu

* Anadolu'da faaliyet gösteren basın kuruluşlarına kredi açmak

*Üstün başarılı öğrencilerin yurtdışındaki eğitim-öğretimi

* Yeni kurulan üniversitelerin ve İstanbul Altın Borsası'nın kuruluş masraflarının karşılanması


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır