kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maliye'den bankalara vergi soruşturması
Maliye Bakanlığı bankalardan alınan geçici verginin hedefin altında kalması nedeniyle bankalarda inceleme başlattı

MALİYE Bakanlığı vergi usul kanunun 279'uncu maddesi uyarınca bankalardan alınan geçici verginin hedefin altında kalması nedeniyle vergi incelemesmi başlattı. Maliye Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, vergi incelemesini yapacak olan Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı ile Teftiş Kurulu Başkanlığı, bankaların 279'uncu madde çerçevesinde ödemeleri gereken vergiyi doğru olarak ödeyip ödemediklerini araştıracak.

Maliye Bakanlığı, 279'uncu madde kapsamında bankalardan 15 Şubat 800 trilyon-1 katrilyon lira, yıl boyunca ise 1.2 katrilyon lira vergi geliri hedeflemişti. Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Şubat ayı bütçe sonuçlarına göre, bankalar dışındaki şirketlerin de dahil olduğu geçici vergiden 660 trilyon lira elde etmişti. Bir Maliye Bakanlığı yetkilisi, bu verginin yaklaşık 550 trilyon lirasının 279'uncu madde kapsamında ödenen vergi olduğunu ifade etti.

Maliye yetkilisi, vergi hedefi baz alındığında bankaların yaklaşık 450 trilyon lira eksik vergi ödediklerini kaydederek, "Bu kaybın hangi bankalardan kaynaklandığı tespit edilecek" dedi.

279'uncu maddenin uygulanması nedeniyle Maliye Bakanlığı, bankalara 1999'a ilişkin stopaj nedeniyle yapması gereken yaklaşık 400 trilyon iadeden kurtulmuştu.

HEDEF TUTMADI
Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise, bankaların ellerinde bulundurduğu kamu kağıtlarının tutarının ve buradan gelecek olan verginin net olarak bilindiğine dikkat çekti. Özellikle bazı bankaların 279'uncu madde kapsamında ödeyeceği vergiyi ödemediğinin bariz şekilde ortaya çıktığını kaydeden aynı yetkili, "İncelemede bu konulara bakılacak ve eksik vergi ödeyen bankalar tespit edilecek" dedi.

Bazı bankaların konuya son derece ciddi bir yaklaşım içinde ödenecek vergiyi tam olarak beyan ettiğini de vurgulayan aynı yetkili, "eksik beyanda bulunan birkaç banka şimdiden biliniyor bile" şeklinde konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır