kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Konut fiyatlarına "deprem" ayarı
Uluslararası gayrimenkul zinciri Re/Max, "3 Aylık Analiz" ile Ocak-Mart 2000 dönemindeki fiyat değişimlerini belirledi

Uluslararası gayrimenkul pazarlama zinciri Re/Max, 2000'in ilk üç ayında gayrimenkulde fiyat değişimlerini ortaya koyan bir araştırma yaptı. Re/Max ofislerinin Internet ve Intranet'te yer alan toplam 1200 portföyü üzerinde yapılan araştırma ile İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kayseri'deki ilçe ve semtlerde konut fiyatalarındaki değişim saptandı.

Araştırma sonucunda bazı ilçe ve semtlerdeki konut fiyatlarında düşüş yaşanırken, bazılarının yükseldiği; bunun en net olarak deprem beklentisi yaşayan İstanbul'da gözlendiği ortaya çıktı.

SONUÇLAR ÇARPICI
İstanbul'da Bahçelievler ve Büyükçekmece ilçelerindeki konut fiyatlarında düşüş oldu. Fiyatların yarı yarıya düştüğü bu bölgelerde Bahçelievler'de ocak ayında 150 m2 bir konutun ortalama fiyatı 61 milyar lira iken, mart ayında 34 milyar liraya düştü. Aynı şekilde Büyükçekmece'de ocak ayında ortalama 200 m2 bir konutun fyatı 84 milyar lira iken, mart ayında 54 milyar liraya düştü. Bu düşüşün nedeni deprem faktörüne bağlandı.

Levent ve Suadiye'de ortalama konut fiyatlarında bir düşüş meydana geldi. Levent'te 150 m2 bir konutun fiyatı 128 milyar lira iken mart ayında 88 milyar liraya düştü. Suadiye'de 140 m2 bir konutun giyatı 106 milyar liradan 68 milyar liraya düştü.

Fatih, Etiler, Kadıköy ve Göztepe ilçelerinde düşüş oranı diğer ilçelerin altında oldu. Kadıköy'de 140 m2 bir dairenin fiyatı 78 milyar liradan 53 milyar liraya düştü. Etiler'de 165 m2 bir dairenin fiyatı 177 milyar lira iken 157 milyar liraya, Göztepe'de 160 m2 bir dairenin fiyatı 70 milyar liradan 60 milyara düştü.

Yapılan araştırmada Bahçeşehir ve Tarabya'daki konut fiyatlarında artış saptandı. Bahçeşehir'de ortalama 130 m2 bir dairenin fiyatı 56 milyar liradan 69 milyar liraya yükseldi. Tarabya'da ortalama 180 m2 bir dairenin fiyatı da 92 milyar lira iken 156 milyar liraya yükseldi.

PİYASA CANLANIYOR
Re/Max Türkiye Genel Müdürü Murat Goldstayn, gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

"Depremden sonra sektörde büyük bir durgunluk yaşandı. Ancak şimdi hem ticari gayrimenkul hem de konutta büyük satışlar var. Gayrimenkul yatırımı için en iyi zaman diye düşünüyorum. Hâlâ makul fiyatlarla alım satım yapmak mümkün. Türkiye gayrimenkul sektörünün global standartlarına kavuşuyor. Konut kredileri de sektörü çok geliştirecek ve 2000 yılı gayrimenkul sektörünün yılı olacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır