kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rahatladılar
Ekonominin patronları Recep Önal ve Sümer Oral, "Artık yolumuza devam edelim" derken Borsa 6.64 yükseldi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik Anayasa değişikliği paketinin, TBMM Genel Kurulu'ndan geçmemesinin ardından gözler, uygulanmakta olan ekonomik istikrar ve enflasyonu indirme programına çevrildi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, oylamanın sonucu ile hükümetin ve istikrar programının geleceği arasında bağlantı kurulmasının doğru olmayacağını belirterek, şöyle konuştu:

FAİZLERE BAKIN
"Bu program, Türkiye'ye maloldu. Kamuoyu ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. Türkiye, tüm dikkatini, enflasyonu aşağıya çekmeyi, mali disiplini, yapısal reformları ve ekonomik canlanmayı aynı anda hedefleyen bu programa yoğunlaştırmalı."

Önal, siyasi konuların ön plana çıktığı durumlarda şimdiye kadar ilk etkinin çoğu zaman faiz oranları üzerinde kendisini hissettirdiğini, oysa bugün gelinen noktada iç borç faizlerindeki düşüş eğiliminin devam ettiğini belirtti. Önal şöyle devam etti:

"Faizlerin seyri bizim açımızdan önemli bir işarettir. Düşüş trendi devam etmektedir. Faizlerde risk primi ve bekleyişlerin rolü bilinen gerçeklerdir. Bekleyişlerin, ileriye yönelik olumlu olmadığı bir ortamda faizlerin düşmesi mümkün değildir. Türkiye'de yatırımcı, ekonomik ve siyasi istikrara olan güvenini koruyor. Bu nedenle endişeye kapılmadan, tüm Türkiye, dikkatini ve enerjisini uygulanan program üzerinde yoğunlaştırmalı." Maliye Bakanı Sümer Oral ise, "hükümetin programı ve kararlılığı ortadadır. Bu noktadan geri dönüş olmaz" dedi. Oral, Başbakan Bülent Ecevit'in, "Hükümet, birlikte ve uyum içinde çalışmaya devam edecek" açıklamasından sonra da bir hayli rahatladı.

Piyasalar 'oh' çekti
Son günlerde Anayasa oylaması nedeniyle oldukça tedirgin bir seyir izleyen piyasalar dün rahatladı. İMKB-100 Endeksi günü yüzde 6.64 yükselerek 16.916 puandan tamamlarken, bono faizleri 1 puan düştü. Son günlerde oylama nedeniyle sıkışan ve işlem hacmi daralan piyasa dün oldukça hareketliydi. Hacim önceki güne göre yüzde 45 artarak 657 trilyona yükseldi. Dün İMKB'de hisseleri işlem gören 300 hissenin 290 tanesi değer kazandı, 6 tanesinin fiyatı aynı kaldı, 4 adet hisse senedi ise değer kaybetti. Borsacılar, Başbakan'ın 'hükümete devam' açıklamasının olumlu olduğunu ancak Cumhurbaşkanlığı'na ilişkin belirsizliğin sürdüğüne dikkat çektiler. Eczacıbaşı Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Turgut Tokgöz "Yeni Cumhurbaşkanı seçilip, hükümette herhangi bir aşınma olmazsa yolumuza devam edeceğiz" dedi. Tokgöz, "Herkes biliyor ki, başka bir isim üzerinde uzlaşma turları olacak. Bu biraz sancılı olacak. Yani Nisan ayını yine aynı fenomenle geçireceğiz" diye konuştu.

Borsacılar, iyi gelen enflasyon rakamı, GSM ihalelerinde sona gelinmesi, Tüpraş satışının iyi gitmesi gibi olumlu beklentilerin Cumhurbaşkanlığı seçiminin gölgesinde kaldığını belirttiler.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır