kapat

07.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yunan seçimlerinden notlar

Sinemacılarla seçim kampanyası
Yunanistan'da 9 Nisan'da yapılacak genel seçimlerin en büyük özelliklerinden biri de iki büyük partinin sosyalist PASOK ve muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP)'nin seçim kampanyalarında süregelen görkemli görüntüler.

PASOK seçim kampanyalarında her zaman kullandığı kitle toplantılarından sorumlu deneyimli yönetmen Tasos Brisim'i kullanırken; YDP bunun gerisinde kalmamak için özel bir TV kanalanın show programları yapımcısı italyan asıllı Stefano Sartini'yi seferber etti. Dolayısyla PASOK lideri Kostas Simitis'in ve YDP lideri Kostas Karamanlis'in büyük kentlerdeki seçim konuşmaları birer şova benzemeye başladı.

Kadınlar çok dertli
Yunanİstan'daki kadınlar, ülke nüfusunun çoğunluğunu oluşturmalarına rağmen, Yunan parlamentosundaki temsil oranları çok düşük. Seçime katılan irili ufaklı 26 parti arasında "Kadınlar Birliği Partisi"nin adı var ama kendi yok. Bu partinin oyların binde birini bile alması söz konusu olamayacak. Ancak PASOK, YDP, Komünist Parti ya da Sol ittifak Partisi gibi büyük ve parlamentoya girişleri hemen hemen kesin olan büyük partilerin az sayıdaki kadın milletvekili ve adayları, kendi partilerinin propagandasını yapmaktan çok, seçmene "kadınlara oy verin" mesajı veriyorlar.

'Eşcinsel olabilir'
PAZAR günü yapılacak seçimlerin favori partilerinden Yeni Demokrasi Partisi lideri Kostas Karamanlis, bir röportajında "Hükümet kurduğunuzda bakanlarınızdan birinin homoseksüel olduğu ortaya çıkarsa ne yapacaksınız?" sorusuna "Benim homoseksüellerle hiçbir sorunum yoktur. Cinsel ilişki kurma her bireyin kendi tercihidir. Hiçbir şey yapmam. Görevini iyi yaptığı sürece herkes istediği tercihi yapmakta serbesttir. Bunu sormanız bile hata" dedi. Sağ eğilimli ve muhafazakar olarak tanınan Karamanlis'ten böyle bir yanıt gelmesi herkesi şaşırttı.

Anketlerde kim doğruyu söylüyor?
Yunanİstan'da seçim haftasına girilirken İçişleri Bakanlığı nabız yoklamalarının yayınlanmasını yasakladı. Buna karşın partiler, yayınlamamak şartıyla kendi kamuoyu araştırmalarını yapabiliyorlar. "Fısıltı gazeteleri"nin tirajını göklere çıkartan yayın yasakları her bir partiyi diğer bir partiye oranla birkaç kaç puan önde gösteriyor.

İki büyük parti PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi (YDP) arasındaki farkın 1-1.5 puan civarında olduğu bilindiği halde yayın yasağından sonra PASOK'un ya da YDP'nin 4 hatta 5 puan önde bulunduğu şeklindeki söylentiler, seçmenin kafasını karıştırıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır