kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hesaplaşacaklar
Hükümet ortakları Pazartesi 5+5'i masaya yatıracaklar; 5 Nisan'daki oylama için strateji belirleyecek.

ANAYASA değişiklik-lerinin ilk tur oylamasın-da hayal kırıklığı yaşayan hükümet ortakları, Başbakan Ecevit'in Hindistan gezisi dönüşünde yapılacak zirvede hesaplaşmaya hazırlanıyorlar. Bunun ilk işareti, Ecevit'in Hindistan'a giderken yaptığı "Anayasa değişikliklerine karşı çıkanlar iki adım sonrasını görmelidir" uyarısı oldu. İkinci işaret ise MHP lideri Bahçeli'nin SABAH'a açıklamasında geldi. Bahçeli, "Zirvede, neden ilk turda başarı sağlanamadığını, imzaların arkasında neden durulamadığını ve ikinci turda başarılı olmak için ne yapılması gerektiğini soracağız" dedi.

YILMAZ DA BOŞ DURMUYOR
DSP ve MHP kurmayları hafta başında yapılması beklenen zirve için liderlerine dosya hazırlarken, ANAP da boş durmuyor. ANAP lideri Mesut Yılmaz, zirvede "en şeffaf ve dürüst partinin ANAP olduğu, çünkü 22 milletvekilinin zaten değişiklik yönünde oy vermeyeceğini ilan etmiş olduğu, asıl DSP ve MHP'li milletvekillerinin imzalarının arkasında durmadığı" savunmasına hazırlanıyor. Kurmayları, Yılmaz'ın bu savunmasına destek olacak detaylı bir dosyayı tamamladılar.

ANAP'IN FİRE HESABI
ANAP karargahında Yılmaz'ın da onayını alan fire hesabı şöyle:

* Maddelere geçilmesine ilişkin oylamada 303 "Kabul", 202 "Ret" çıktı. İlk maddedeki oylamada ise "Kabul" 265'e düştü "Ret" ise 238'e çıktı. Diğer oylamalarda ise oylar 253-267 arasında değişti. Maddelere geçilmesi oylamasında FP'den 36 kabul oyu var. Onlar, 69. madde konusunda iyimser hava oluşursa desteğe devam ederiz diye düşünüyorlardı. Öyle olmadığı ortaya çıkınca, 1. maddenin oylaması sırasında 36 FP'li "Ret" verdi.

* Teklife 407 milletvekili imza attı. En yüksek kabul oyunu yani 303'ü esas alırsak, 36 FP'liyi çıktıktan sonra kabul oyu 267 demektir. 407 imzadan 267 kabul oyunu çıkarırsak fire, 140'dır.

* ANAP'ta 7 kişi oylamaya katılmadı. Mevzuat gereği oy kullanamayan Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'u da hesaba katarsanız ANAP'tan oylama günü Meclis'te bulunan milletvekili sayısı 79'dur. 22 kişi oy vermeyeceğini belirterek teklife imza atmamıştı. Bunu da çıkarın geriye 57 kalır. Teklife imza atan bu 57 milletvekilinin tamamının fire olduğunu kabul etseniz bile, ortada 83 fire vardır. Tahminimiz ANAP'taki firenin 30 civarında olmasıdır. ANAP'ın firesi 30 olarak sayılırsa, geriye 110 fire kalır. Bunlar DSP, MHP ve DYP'ye aittir.

* Başbakan, herkese uyarıda bulunurken, DSP'yi ayrı tutmamıştır. Çünkü O da biliyor ki DSP'deki fire azımsanmayacak kadar fazladır.

Ecevit ve Bahçeli, 2. tur oylamada şanslarını yeniden değerlendireceklerini açıklarken, Yılmaz da kurmaylarına, "Bu saatten sonra 5+5'i Meclis'ten geçirmek mümkün değil. Tehdit yoluna gidilirse oy sayısı artmaz, azalır. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekir, mümkün olabilirse çekmek faydalı olabilir" yorumunda bulunduğu öğrenildi.

Bahçeli'nin fire hesabı
Bahçeli, SABAH'a yaptığı açıklamada, fire hesabını şöyle yapmıştı: "Mesut Türker kalp krizi geçirdi, evinde yatıyor. Orhan Bıçakcıoğlu görevli olarak yurtdışında, Bayındırlık Bakanı Koray Aydın da Amerika'da olduğu için katılamadılar. Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, Ali Güngör, Hakkı Duran ve Hüseyin Kalkan zaten teklife imza vermediler. Toplam sayı 7." Bahçeli, fire sayısının bundan yüksek olabileceğini ise dolaylı yoldan ifade etmişti: "Geçersiz oylar 24. Parti mensubiyeti şuuru duymasına karşın, ret oyunu göstermek isteyenlerin masumane tepkisi olarak görüyorum."

MHP'ye transfer rakamI: 38
Öte yandan, Bahçeli'nin, "Koalisyon oluşumu sürecinde partiden partiye geçişi siyasi etiğe uygun bulmuyorduk. Şu anda MHP'ye gelmeyi arzulayanlar varsa, neden geliyorsun demeyiz" sözleri üzerine, partiler arasındaki görüşme trafiği hızlandı. Genel Başkan Yardımcısı Şevkat Çetin "38 milletvekili gelmek istiyor" dedi. MHP'ye katılacak kişiler arasında Çiller'e muhalif söylemleri ile dikkat çeken Yener Yıldırım'ın adı sıkça geçiyor. Yıldırım, "Mücadeleye DYP'de devam edeceğim" dedi.

BAHÇELİ, DEMİREL İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel dün Başbakan Vekili Devlet Bahçeli'yi kabul etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Bahçeli'nin 1. tur oylama sonuçları hakkında bilgi verdiği ve oylama sonuçlarının değerlendirildiği öğrenildi. Bahçeli daha sonra MHP Genel Merkezi'nde kurmayları ile biraraya geldi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır