kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şemsiyesiz çıkmayın!
Halk arasında "memur ıslatan" diye bilinen ani akşamüstü yağmurlarının ayı Nisan geldi çattı. Tedbirinizi alın

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte memur ıslatan yağmurlar da kendisini göstermeye başladı. Siz siz olun sabah pencereden baktığınızda gördüğünüz güneşe kanmayın. Çünkü günün ilerleyen saatlerinde grileşmeye başlayan gökyüzüyle birlikte ortaya çıkan yağmur damlacıkları yaptığınız tüm planları bozabilir. Kış mevsiminden yaza geçtiğimiz şu günlerde hiç ummadığınız anlarda yağmura yakalanma riskini göz önünde bulundurup yanınızdan şemsiyenizi, yağmurluğunuzu eksik etmeyin.

SICAKLIK DA DÜŞEBİLİR
Uzmanlar özellikle Nisan ayı sonuna kadar bu tip yağmurlara hazırlıklı olmamızı tavsiye ediyor. Bu dönemde ani ısı düşüşlerinin ve yağmurun çok olağan olduğunu vurgulayan meteoroloji uzmanları, halk arasında "memur ıslatan" diye tanımlanan yağmurların oluşma aşamalarını şöyle açıklıyor:

HAFTAYA YAĞMUR VAR
Kış mevsiminden yeni çıkıldığı için topraktaki nem oranı çok yüksektir. Çünkü kışın yağan kar ve yağmur topraktaki nem oranını artırır. Baharın gelmesiyle birlikte havanın sıcaklığı artar. Böylece yerdeki nem buharlaşır ve bulutlar oluşmaya başlar. Oluşan bulutlar soğuk bir hava kütlesiyle karşılaştığında ise yağmur yağar. Genellikle akşam üstü hava soğuduğundan bulutlar bu saatte soğuk hava kütlesiyle karşılaşır. Dolayısıyla yağmurlar genellikle akşam üstü yağar.

Hazırladıkları raporlara göre önümüzdeki haftanın bol yağmurlu geçeceğini belirten Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının da mevsim normallerinin üzerinde olacağını sözlerine ekliyor.

Öge DEMİRKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır