kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Fonlar getiri lideri
Yatırım fonları yılın ilk üç ayının getiri lideri oldu. Üç ayda yaklaşık yüzde 11 prim yapan yatırım fonları arasında da A tipi fonlar öne çıktı

Yatırım araçları arasında ilk üç ayın galibi fonlar oldu. Hemen hemen tüm fon yöneticilerinin tasarruf sahibine tavsiye ettiği yatırım fonlarının getirisi üç ayda yüzde 11'i aştı. Bu fonlar arasında içinde hisse senedi bulunan A tipi fonların getirisi ise yüzde 14'ü geçti.

1999 yılı şampiyonu borsanın 19 Ocak'ta 19.577 puanla zirveyi gördükten sonra hızla gerileyerek dalgalanmaya geçmesi, hisse senedi yatırımında yüksek getiriyi gölgeledi. Buna karşılık, 1999 yılında ekonomik durgunlukla birlikte bir kenara atılan sanayi hisseleri yüzde 10'a yakın değer kazandı. Banka ve holdinglerin ağırlıklı olarak oluşturduğu mali hisseler ise yerinde saydı.

Faiz oranları, 1999 yılı sonunda hızla düşünce, TL'nin getirisi geçmiş yıllardaki şaşalı düzeylerinden fazlasıyla uzaklaştı. Bono faizlerinin yüzde 45'ten yüzde 35'lere gerilemesiyle, bononun getirisi yüzde 9'u geçti. Aylık net getirisi yüzde 30'un altına inen mevduatın üç aylık kazancı geçen yılki dönemlerle karşılaştırıldığında neredeyse üçte birine indi.

Repo faizleri zaman zaman yüzde 40'lara ulaşsa da, getiride 1999 yılını mumla arattı.

Döviz kurları Merkez Bankası'nın çizdiği şablon üzerinde ilerledi. Üç aylda döviz kurları ortalama yüzde 6.4 oranında değer kazandı. Ancak yurtdışı piyasalarda dolar diğer para birimlerine göre yüzde 5'ten fazla prim yaptığı için, daha iyi getiri sağladı. Üç aylık dönemde dolar yüzde 8'in üzerinde değer kazanırken, markın getirisi yüzde 4'ün altında kaldı.

Piyasa 5 Nisan'ı bekliyor
Anayasa değişikliği oylamasında beklenmedik bir "hayır"la karşılaşan piyasalarda önceki gün yaşanan şok yerini sakin bir bekleyişe bıraktı. Önceki gün yüzde 7'nin üzerinde değer kaybeden endeks, dün gün boyunca dar bir bantta dalgalandı. Kapanışı da yüzde 1.49 artışla 15.920 puandan yaptı. Borsacılar ilk olarak "işlerin tatlıya bağlanabileceğini" düşündükleri 5 Nisan'ı endekslenmiş durumda. Dün bono faizleri ise Hazine'nin itfasından az borçlanma programı ve enflasyonun düşük çıkacağı beklentisiyle 1 puandan fazla gerileyerek önceki günkü seviyesi olan yüzde 34-35'lere indi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır