kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otomobil uçar gider
Uçan otomobil, kontrol ve havalandırma sistemi güçlendirilerek daha güvenli hale getirildi. Motorlarından biri dursa bile güvenli iniş yapabilecek

UÇAN otomobil M400, Paul Moller adında bir teknoloji dahisinin ürünü. Saatte 350 kilometre hızla uçabilen otomobili, evinizin arka bahçesine bile rahatlıkla park edebilirsiniz. Çünkü uzay çağının otomobili M400, iniş ve kalkışlarını dikey olarak yapıyor. 63 yaşındaki Moller'ın bir önceki deneme modeli M200X'in geliştirilmiş hali olan M400, uzmanlar tarafından daha güvenli hale getirildi.

İKİ HAVALANDIRMA TAKILDI
Skycar'ın motorlarınının bulunduğu bölümlerine, iki ayrı havalandırma eklendi. "Motorlar konusundaki bazı sorunların karmaşıklığında yanılgıya düştük" diyen Moller, motorlardaki hava dolaşımı risklerini ortadan kaldırdıklarını söylüyor. Aracın iki rotorlu 120 beygir gücündeki motoru, halen deneme aşamasında. Manevra kabiliyetini içeren teknik bağlantılar ise testlerden başarıyla geçti.

MOTORUN HACMİ
Mollar'ın deyimiyle daha zor olan geri gidişler için manevra deneme aşamasına gelindi. Çalışmalarını Amerika'nın California kentinde yürüten ve Mollar'ın başında bulunduğu ekibi en çok zorlayan konu, motorun hacmi. Motoru, hem düşük hacimli hem de düşük maliyetli hale getirmeye çalışıyorlar.

Uçan otomobilin yaratıcısı Moller, tam bir dahi. Amerika'nın Kanada eyaletinde yaşadığı yıllarda, daha 14 yaşındayken küçük bir helikopter tasarladı. İşte bu ilk çalışmasından sonra uçan araçlar Moller'da tam bir tutku haline geldi. McGill Üniversitesi'nden bir profesör tarafından keşfedildi. Sürekli yeni araçlar ve sistemler geliştiren Moller, California Üniversitesi'nden dereceyle mezun oldu.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır