kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İsrail, Yunanistan'a gönülsüz davranıyor
YUNANİSTAN, İsrail ile askeri işbirliğini artırıp, son teknoloji ürünü silahlardan almak istiyor.

Ancak İsrail, Atina ile sıcak bir ilişki geliştirmeyi şu an için gündem dışı tutuyor. İsrailli askeri kaynakların verdiği bilgiye göre, Yunanistan, iki ülke arasında askeri bağları kuvvetlendirmeyi çok istiyor. Hatta İsrail'le güvenlik işbirliği anlaşması imzalanması konusunda İsrail yönetimiyle temasa geçmiş bile. Jerusalem Post gazetesinde çıkan makalaye göre, bu talep Yunanistan için şimdilik hayal. İsrail, sadece kârlı silah satış anlaşmaları yapmak istiyor.

TÜRKİYE'SİZ OLMAZ
Adını açıklamayan İsrailli bir general, Atina ile askeri işbirliği anlaşması yapmayacaklarını belirterek, "Onlar daha sıkı ilişki istiyorlar. Ancak Türkiye ile işbirliğimiz var. Bu yüzden olmaz" diyor.

İsrail, Atina'nın geçen ay, Amerika'dan aldığı F-16 savaş uçaklarına yerleştirilmek üzere geliştirilen elektronik sistemlerin satışını garantilemek istiyor. Bunun dışında, Atina'ya başka silahların satışı için de teklifler verilmiş.

Ancak Yunanistan, İsrail'in satmayı önerdiği silahlardan pek tatmin olmadı. Daha iyi silahlarını Yunanistan'a göstermediğinden yakının Atina, İsrail'in işbirliği konusundaki gönülsüz tavrından da hiç memnun değil.

İsrail silahlı kuvvetlerindeki genel görüş ise, Türkiye ile var olan sıcak askeri bağları bozmamak. O yüzden, "İsrail, şu anda Türkiye'yi üzecek hiçbir şey yapmamalı" görüşü hakim. Özellikle de, Türk-Yunan ilişkileri, işbirliği yoluna girmişken, engel olmak istemiyorlar.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise, "Biz Atina ile ilişkileri geliştirmekten bir tedirginlik duymuyoruz Türkiye de bunu biliyor. Ancak bu biraz zaman alacak. En azından yakın zamanda, Türkiye ile yaptığımız gibi Atina ile ortak tatbikat yapmayacağız" diyorlar.

DİPNOT
Atina, geçen ay Amerika'dan 2.5 milyar dolarlık 50 adet F-16 Block 50+ savaş uçağı satın aldı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır