kapat

01.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
F-16'larımız Atina'da
Türk askeri uçaklarına hava sahasından geçiş izni vermeyen Yunanistan ilk kez 8 adet Türk F-16'sını ülkesinde tatbikatta konuk edecek.

Türkİye-Yunanistan ilişkilerinde 17 Ağustos Marmara depremi ile başlayan yumuşama ve dostluk havası askeri ilişkilere de yansıdı.

Şimdiye dek Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasına girişine barış amaçlı uçuşlarda bile izin vermeyen Yunanistan, ilk kez Türk savaş uçaklarının ülkesinde görev yapmasına izin verdi. Yunanistan Silahlı Kuvvetleri 20 Mayıs'ta başlayacak NATO'nun planlı tatbikatı Dynamic Mix-2000'de 8 adet Türk F-16 savaş uçağını ülkesinde ağırlayacak. Türkiye'de yine ilk kez tatbikat çerçevesinde 8 Yunan F-16 savaş uçağını ülkesinde misafir edecek.

8 adet Türk F-16'sı tatbikat çerçevesinde Yunanistan'ın Nea Ankhiales ve Larissa üslerini, 8 adet Yunan F-16'sı da Türkiye'nin Bandırma ve Balıkesir üslerini ziyaret edecek. Uçakların iki ülkede geceleyip gecelememeleri konusunda henüz bir planlama yapılmadı. 20 Mayıs-10 Haziran arasında yapılacak tatbikata Türkiye, Yunanistan, Amerika, Almanya, İspanya ve İtalya'nın Hava ve Deniz kuvvetleri katılacak. Dynamic Mix-2000 tatbikatı çerçevesinde bir Yunanlı basın subayı Türkiye'de, bir Türk subayı da Yunanistan'da görevlendirilecek.

İT DALAŞI ARTIK YOK
Askeri kaynaklar bu sonucun elde edilmesinde yoğun bir askeri-diplomatik çaba harcandığını, ABD'nin de alınan sonuçta payı olduğunu belirtiyorlar.Yaklaşık bir yıldır iki ülke savaş uçakları arasında uluslararası tabirle dog fight (it dalaşı) yapılmaması memnuniyetle karşılanırken, yeni gelişmenin iki ülke arasındaki ilişkileri somut katkı yapması bekleniyor.

Ortak tatbikata yanıt yok
Türk Genelkurmay Başkanlığı'nca Yunanistan Genelkurmayı'na yapılan "İki ülke silahlı kuvvetleri olarak ikili ortak tatbikat yapalım" önerisine henüz yanıt gelmedi. Üst düzey bir komutan, "Yaptığımız öneriye henüz yanıt gelmedi. Belki Yunanistan seçimlerinden sonra bu konuda olumlu bir gelişme olabilir" dedi. Yunanistan'daki seçimlerden yine iktidardaki Pasok hükümeti çıkarsa, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi bekleniyor.

Mahmut BULUT


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır