kapat

28.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Meclis-i Mebusan Akbulut'un koltuğu
Anayasa değişikliği paketinde ikinci ve önemli aşama bu hafta. 5 artı 5 formülünün geçmemesi demek, Süleyman Demirel'in yerine, bir başka ismin Çankaya Köşkü'ne çıkması demek. Bu durumda MHP'nin aday çıkarmasına kesin gözü ile bakılıyor. Muhtemel isim ise Devlet Bakanı Tunca Toskay.

Ancak Başkent kulislerinde, DSP'nin bu aşamada bir manevra yaparak, Ecevit'in önereceği bir ismin, Çankaya'ya çıkmasına çalışacağı konuşuluyor. Ecevit'in, bu ay başında yapılan DSP Grubu'nda söylediği, "5 artı 5 geçmesse Çankaya için bir devlet adamı çıkar" sözleri de DSP'de, "Genel Başkan'ın kafasında, Parlamento dışından bir isim var. Aksi takdirde 'Meclis'ten bir arkadaşımız' cümlesini kullanırdı" biçiminde yorumlanıyor.

İşte bu durumda Meclis Başkanlığı koltuğu gündeme gelecek. Ecevit'in, önerdiği ismin, MHP tarafından kabul edilmesi karşılığında, TBMM Başkanlığına ikinci dönem ve üç yasama yılı için, MHP'li bir ismin getirilmesine, DSP'nin de destek olacağı vurgulanıyor.

ANAP'lı Yıldırım Akbulut, Mayıs 1999'da bu göreve seçildi. 1 Ekim 2000'de ise ilk iki yasama yılı doluyor. TBMM, Cumhurbaşkanlığı seçiminden yaklaşık beş ay sonra, bu kez üç yasama yılı için yeniden Başkanı'nı seçecek. Anayasa değişse de değişmese de, Çankaya seçiminin ardından, ikinci adamlık için seçim var. Meclis, Cumhurbaşkanı'nı seçtikten beş ay sonra, bu kez onun vekilini düşünecek. Üstelik Çankaya'ya kim çıkarsa çıksın, Ekim 2000'de ANAP'ın bu koltuğu kaybetme ihtimali bulunuyor. Bu da koalisyon ortakları arasında yeni bir sıkıntı demek.

İkinci adamlık için kartlar şimdiden açılıyor...

Hesaplar Sevgili'den
ANAP Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili'nin, Hac'da ölümü herkesi üzdü. Bu ölüm, Başbakan Bülent Ecevit'in ise aklına, Sevgili ile kısa süre önce yaşadığı bir anısını getirdi. Anı, bir yemek hesabının ödenmesiydi. Ecevit, partisinin geçen haftaki grup toplantısında bir cümle ile bu konuya değindi. Olayın detayları ise Meclis'te yaşanmıştı.

Üç hafta önce DSP'nin grup toplantısı sonrası Ecevit, beraberinde milletvekilleri Hikmet Uluğbay, İstemihan Talay, Hüsamettin Özkan, Hakan Tartan ve Ahmet Arkan ile birlikte Meclis lokantasına gitti. Yemekler yenildi. Sıra hesaba geldi. Önce Ecevit cüzdanını çıkardı. Ancak Hüsamettin Özkan itiraz ederek "Müsaade edin, ben ödeyeceğim" dedi.

Bu kez Meclis İdare Amiri Hakan Tartan, "Hayır tüm hesap bana ait" diye atıldı. Tam bu sırada masaya gelen garson, hesabın karşı masada oturan Nizamettin Sevgili tarafından ödendiğini söyledi. Ecevit yerinden kalktı, beraberindeki DSP milletvekileri ile birlikte, Sevgili'nin yanına gidip "Zahmet ettiniz" diyerek teşekkür etti. Sevgili'nin ise Ecevit'e cevabı aynen şöyleydi:

- Emrinizdeyim, Allah sizi başımızdan eksik etmesin.

Bu son hesap ve son konuşma oldu.

Tantan'ın Cuması
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, İzmir'in Tire ilçesine gitti. İşsizlik, emeklilik, SSK hastaneleri gibi konularda dert dinledi.

Bir vatandaş da çıkıp Okuyan'a şöyle dedi:

- Bizim ilçenin Emniyet Müdürü yok. Buraya bir Müdür atayın.

Okuyan "İyi de ben İçişleri Bakanı değilim" dedi. Ama konuyla ilgileneceğini ve durumu Sadettin Tantan'a aktaracağını söyledi. Okuyan, ertesi gün Tantan'ı aradı. Tantan Cuma namazına gitmişti. Bir saat sonra yine aradı, Tantan, Cuma namazından henüz dönmemişti.

Saat 15.00'e doğru nihayet Tantan, Okuyan'ı aradı. Tire Emniyet Müdürü konusunu not aldı ve çözüm bulacağını bildirdi. Okuyan, telefonu kapatırken ise Tantan'a bir öneride bulundu:

- Sayın Bakanım biz de cuma namazına gidiyoruz ama seninki çok uzun sürüyor. Ya imamı, ya da camiyi değiştir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır