kapat

28.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vurguna avukat karıştı
Ünlü avukat Nida Ergenç'in adı, Avrupa'nın ve Türkiye'nin 2 bankasını birden dolandırarak gerçekleştirilmek istenen yaklaşık 10 milyon dolarlık vurguna karıştı

Merkezi Almanya'da bulunan ünlü bir banka, köpek maması üreten Royal Canin adlı bir şirket adına; Türkiye'deki bir bankanın Esentepe ve Bağcılar Şubesi'ndeki 2 hesaba havale gönderdi. Şifresiz mesajla gelen havalelerden birinin 8 milyon 650 bin, diğerinin 1 milyon 475 bin Euro (toplam 5.74 trilyon lira) tutarında olduğu görülünce Türkiye'deki banka harekete geçti.

İlk önce hesap sahipleri incelendi. Havale tarihinden birkaç gün önce, küçük miktarlarda paralarla açılan hesaplardan biri Aydın Bozdağ, diğeri Osman Zeki Çelik adınaydı. Osman Zeki Çelik isminin sahte olduğu anlaşıldı. Bu sırada bankaya gelen Aydın Bozdağ, tedirgin davranışlarıyla dikkat çekti.

ALMANYA'YLA İRTİBAT
Paralar "karapara" şüphesiyle bloke edildi. Almanya'daki bankayla irtibata geçildi. Bankanın yaptığı araştırma sonucunda Royal Canin'in böyle bir havale talimatı vermediği, yöneticilerinin imzasının taklit edildiği ortaya çıktı. Türk bankası İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'ne başvurdu.

Polisin başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Aydın Bozdağ, inşaat ustası olduğunu ve İstanbul'a da bu parayı çekmek üzere ilk kez geldiğini söyledi. Bozdağ şu itiraflarda bulundu:

"Sinan Babür isimli bir arkadaşım turistik yatırım yapmak için Türkiye'ye para göndereceğini, bankaya hesap açtırarak numarasını kendisine bildirmemi, inşaatına başlayacağı turistik tesiste bana iş vereceğini söyledi. Ben de söylediği şubelere giderek 20'şer marklık hesaplar açtım. Daha sonra bana parayı gönderdiğini ve kendisi ile birlikte bankaya gideceğimizi söyledi. Birkaç gün sonra buluştuk. Fakat kendisi bankalara girmedi. Sinan Babür, kardeşi Kadir Babür ile Avukat Nida Ergenç bankanın dışında bir kafede bekleyerek benim paraları çekmemi istediler. Fakat paralar ödenmedi. Bu kez Ergenç paraları çekmeye çalıştı. Yanında çalışan bir bayan avukatı görevlendirdi. Bankaya gittik. Bayan avukat, polisin geldiğini, kaçmamız gerektiğini söyledi. Biz de kaçtık. Her iki bankanın da müdürleri korkudan tayin isteyerek başka yerlere gittiler."

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü; Kadir Babür'ü yakaladı. Almanya'da cam işçiliği yaparken uyuşturucu kaçakçılığına karışıp cezaevine girdiğini sonra da sınırdışı edildiğini söyleyen Babür, suç ortakları arasında Turan Yılmazer adlı bir iş takipçisinin de bulunduğunu anlatarak, "Franco ve Cohanno isimli 2 İtalyan, Almanya'daki kardeşim Sinan'la irtibat kurmuşlar. Bir firmanın kendilerine borcu olduğunu, bunu banka havalesiyle göndermek istediklerini söylemişler ve Türkiye'de hesap sahibi birini sormuşlar. Bunun üzerine harekete geçtik. Bozdağ'ı ayarladık. Bankaya gittik. Franco, Cohanno, Avukat Ergenç ve bir bayan avukat vardı. Tam parayı çekecektik ki, bayan avukat bizi 'Polis geldi, baskın yapacak' diye uyardı. İtalyanlar ülkelerine döndü. Biz parayı çekmek için bir süre daha uğraştık ama başaramadık" dedi.

Bu ifade doğrultusunda Turan Yılmazer de yakalandı. Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na çıkartılan Babür ve Yılmazer nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı. Avukat Nida Ergenç'in olayla ilgili ifadesinin alınıp alınmayacağına savcılık karar verecek.

İhsan DEMİR- Salih AYDIN

PORTRE / NİDA ERGENÇ ÜNLÜ İCRA İFLAS AVUKATI
Nİda Ergenç, oldukça ünlü bir icra iflas avukatı. Başı sıkışan ya da konkordatoya giden her işadamı onun kapısını çalıyor. Rüşvet aldığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıllarda İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'de yargılanıp beraat eden Nida Ergenç, Banker Kastelli lakaplı Cevher Özden'in iflas dosyalarına baktı. Civangate Skandalı'ndaki görüşmelerin bazılarını bürosunda gerçekleştirdiği öne sürülen Nida Ergenç, 2 yıl önce Yeşilköy'de silahlı saldırıya uğradı. İstanbul Barosu'nun da hakkında çeşitli soruşturmalar başlattığı Avukat Ergenç, geçtiğimiz yıllarda el konulan bankaların avukatı olarak da tanınıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır