kapat

28.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Ek zam yapılmayacak'
Maliye Bakanı Sümer Oral, ek zam taleplerine son noktayı koydu. Oral, enflasyonu indirme programı çerçevesinde toplumu tüm kesimlerinin fedakarlık etmesi gerektiğini söyledi

Maliye Bakanı Sümer Oral, Kıyak Emeklilik Kanunu ile gündeme gelen maaş artışı tartışmalarına son noktayı koydu. Oral, enflasyonu indirme programı çerçevesinde toplumun tüm kesimlerinin fedakârlık etmeleri gerektiğini söyledi.

Oral, harcama reformu kapsamında hazırlanan İhale Kanunu ve Taşıt Kanunu tasarıları üzerindeki çalışmaların son noktaya geldiğini kaydetti ve "2000 yılı bütçesindeki taşıt alım ödeneklerini çok sınırlı amaçlar için kullandıracağız" dedi.

Oral, ek zam taleplerinden enflasyonun seyrine, harcama kısıcı önlemlerden kıyak emekliliğe kadar uzanan kapsamlı konularda sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Çalışanların hemen her kesimi ek maaş ayarlaması istemeye başladı. Bu talepleri nasıl karşılayacaksınız?

Belli talepler olabilir. Bunların hepsi bize intikal etmiş değil. Ancak Türkiye'nin programı ortada. O programın hedefleri de belli. Türkiye'nin en önemli önceliği uygulamaya konan programın hedefine ulaşması.

* Ek zam yok o halde..?

Enflasyonun aşağıya indirilmesi için toplumun her kesiminin fedakarlık yapması gerekiyor. Fedakârlığa devam edilmeli.

* Kıyak emeklilik kanunu ile üst düzey kamu görevlilerine 96-414 milyon lira ek ödeme yapılacak...

Bu konu, bir hükümet tasarısı olarak değil, milletvekillerinin teklifi olarak gündeme geldi ve yasalaştı. Şu anda kararnamesi imzada. Bundan başka söyleyecek birşey yok.

* Mart ayı enflasyon tahmininiz nedir?

Ay henüz tamamlanmadı. Bir yorum yapmak için erken. Ancak, genel eğilim düşüş trendinin devam edeceği yönünde.

* Harcama reformu kapsamındaki yasa tasarıları ne aşamada?

Hepsi tamamlanma aşamasına geldi. Kamu kuruluşları arasında döşeme demirbaş devrine imkân vererek yeni alımları büyük ölçüde kısıtladık.

* Taşıt alım ödeneklerini sınırlı mı kullandıracaksınız?

Emniyet hizmetleri, ambülans, güvenlik gibi önlemli hizmet aracı dışındaki ödenek talepleri şimdilik askıya alındı. 45 trilyon lirayı bulan taşıt alım ödeneği, Maliye'nin ön incelemesi olmaksızın kullandırılmayacak.

Kara paranın aklanması
MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu)'nun, 2 yıllık çalışma performansı, gelecek için ümit vermedi. Kurul, kendisine ulaşan 289 dosyadan 127'sinin incelemesini tamamlayabildi ve sadece 14 suç duyurusunda bulunabildi. Maliye Bakanı Sümer Oral da MASAK'ın çalışmalarının hızlı ve etkin hale getirilmesi için yeni bir yasal çerçeve üzerinde çalıştıklarını söyledi. Oral, Mali Suçlar Araştırma Kurulu'nun idari ve kanuni yönden takviyeye ihtiyacı olduğunu bildirdi ve şunları söyledi: "Uygulamada, kara para ile kayıtdışılık birbirine karıştırılıyor. Dosyaların sonuçlanması, başka inceleme elemanlarından gelecek raporlara bağımlı konuma geliyor. İş, ister istemez uzuyor."

Okan MÜDERRİSOĞLU

Oral'dan emektarlara plaket
Maliye Bakanı Sümer Oral, 11. Vergi Haftası nedeniyle İstanbul Defterdarlığı'nda düzenlenen ödül törenine katıldı. Bakan Oral, emekli ve eski defterdarlara ve üst düzey emekli müdürlere plaket verdi. Oral, bir zamanlar birlikte çalıştığı iki eski arkadışınada kendi elleriyle verdiği plaketlerde duygulu anlar yaşadı. Enflasyonla mücadele için ekonomik programları yürürlüğe koyduklarını söyleyen Maliye Bakanı Sümer Oral, 3 yıl sonra enflasyonun kader olmaktan çıkacağını belirtti.

Orta ve uzun vadeli hesapları ortaya koyacaklarınıda söyleyen Oral, "Bütçe açıklarını küçültmek için ekonomik dengelerini kurmakta kararlıyız. Burada maliyecilere büyük işler düşüyor. İnternet kanalıyla önümüzdeki yıl kurumlar vergisi beyanlarını alacağız. Vergi alanındaki bürokrasiyi ortadan kaldıracağız. Türkiye'nin vergi bilincini oturtmak için yeniden yapılanmaya gidiyoruz. Bunlar hemen olacak işler değil" dedi.

Ayla ÖZCAN- Sedat ÖZKÖMEÇ (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır