kapat

28.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Boykot sırası nohutta
Kadınlar fiyatı sürekli artan nohutu yememe kararı aldı. Ev kadınlarına "nohut yerine mercimeği tercih edin, fiyatı düşürün" çağrısı yapıldı

Sivri biberden sonra boykot sırası nohuta geldi. Çünkü nohut ve kuru fasulyede fiyatlar hükümetin enflasyon hedefine inat bir yükseliş sergiledi. Özellikle nohut 7 ay içinde yüzde 85, son 1 ayda ise 40 artış gösterdi. İri nohutun kilosu marketlerde 1 milyon liraya satılmaya başlandı. Fasulyenin 7 aylık artışı ise 600-650 bin liradan 1 milyon liraya yükselerek yüzde 40'a ulaştı.

Hükümete enflasyonla mücadele programında yardımcı olarak, halkı fiyat artışları konusunda bilgilendirmeyi ve uyarmayı görev edinen KADER, kadınlara "Bir süre özellikle nohut yemeyelim. Kırmızı ve yeşil mercimeği tercih edelim" önerisinde bulundu.

KADER Yönetim Kurulu Üyesi Berna Türkili, "Zaten bu fiyatlarla nohut yememiz mümkün değil" diyerek, tüm kadınları nohut yememeye çağırdı.

Kadınları enflasyonla mücadelede destekleyen şirketlerden biri olan ve fiyatlarını yüzde 25'in üzerinde arttırmayacağını açıklayan Reis Tarımsal Ürünler Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de, hanımlara, besin değeri nohutla aynı olan diğer bakliyat ürünlerini tercih etmelerini önerdi. Mehmet Reis, nohutun belli bir dönem alınmaması halinde fiyatların otomatik olarak düşeceğini söyledi ve şöyle konuştu:

"Nohutun yenisinin çıkmasına 6 ay zaman var. Talep bu şekilde devam ederse fiyat artışı da sürecektir. Bu sezon nohut rekoltesi, geçen yılki rakamlara ulaşamadıysa da Türkiye için yeterliydi. Ancak Avrupa ve Afrika ülkelerine ihracat yapıldığı için arzda kısılma oldu. Fiyat artışlarının diğer sebebi ise ellerinde nohut olanların ürünlerini piyasaya yeterli miktarda vermemeleri ve piyasaya arzettikleri bölümü ise artan fiyatlarla satmalarıdır."

1999 yılı nohut rekoltesinin 350 bin ton olarak gerçekleştiği, 1998 yılında ise rekoltenin 400 bin ton civarında olduğu belirtiliyor. Nohut fiyatındaki artışın Mersin civarındaki toptancıların stok yapmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Filiz ÇİÇEK BİL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır