kapat

28.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Putin'i KGB hazırladı
Sovyetler Birliği'ni dağılmaktan kurtaramayan Rus gizli servisi KGB, bu kez eski bir ajanı için örgütlü bir harekete girişerek Rusya'yı istikrarsızlıktan kurtardı

Rusya seçimlerinde sürpriz olmadı ve 31 Aralık'tan beri vekaleten devlet başkanlığı görevini yürüten Vladimir Putin, resmen yeni Rusya lideri oldu. Eski KGB ajanı olan Putin'in istihbarat servisi tarafından desteklenerek bu göreve getirildiği öne sürülüyor. Bilgi Üniversitesi'nden Doçent Dr. Nuri Yıldırım, Putin'in seçilmesinde KGB'nin rolünü şöyle değerlendirdi: Putin'in 9 Ağustos 1999 tarihinde başbakanlığa gelişini Rusya'nın güvenlik ve askeri elitinin organize bir hareketi olarak görmek gerek. Tıpkı 1980'lerin ortalarında Sovyetler'in dağılmasını önlemek için yine KGB'nin planladığı Perestroyka ve Glasnost hareketinde olduğu gibi, bu ikinci KGB hareketinde yine ülkenin dağılması önlenmek istendi.

KOSOVA KOLAYLAŞTIRDI
İlkinden farklı olarak bu kez temel misyon başarıyla tamamlandı. Basayev'in Dağıstan baskını, Rusya'nın dağılması için gerçekten ciddi bir tehlike idi. Moskova'nın bölgeler üzerinde zaten çok zayıf olan denetimi bu olayla tamamen kontrol dışına çıkabilirdi. Kaldı ki, Kafkasya Çerkes-Karaçay çatışması gibi diğer büyük olaylara gebe idi. Putin'i iktidara taşıyan, ki bununla 9 Ağustos'u kastediyoruz, 31 Aralık'taki göstermelik devir teslimi değil, diğer önemli bir olay Kosova krizidir. Yeltsin'in bu krizde tüm politik yaşamının bitmesi Rus güvenlik-askeri elitinin iktidara sessizce gelişini kolaylaştırdı.

Putin, Yeltsin'in tam aksi bir imaj çizmeyi çok iyi başardı. Genç, enerjik, olmayacak şeyler vaat etmeyen bir lider tipi çizdi. Bunlar Yeltsin döneminde büyük fedakarlıklara katlandıkları halde karşılığını bulamayan Rus halkının psikolojisinde çok iyi karşılık buldu.

7 AYDA LİDER OLDU
Putin'i başarısında son 7 aydaki icraatları da çok etkili oldu. BDT ülkelerini tekrar bir araya toplayarak onları Rusya'nın nüfuz alanı içine sokması, valileri sıkıştırarak bölgelerdeki ayrılıkçı tavır ve politikalara son vermesi, Çeçen savaşındaki sert tutumuyla özellikle kuzey Kafkasya'daki diğer potansiyel çatışma olasılıklarını ortadan kaldırması, dış politikada çok aktif bir girişim sergileyerek çok-kutuplu dünya yaratma yönünde Çin, İran, Hindistan gibi ülkelerle yeni anti-Amerikan bloklar oluşturma çabası, Putin'i 7 ayda gerçek bir lider yaptı. Bu başarılarda her hareketin örgütlü olmasının büyük payı vardır. Putin'in FSB'den aldığı destek bu kuruluşların Yeltsin'in diğer hükümetlerine verdikleri destekle kıyaslanamaz.

Rus ekonomisine ikili doping
VlaDİmİr Putin, siyasi hayata atıldığı Ağustos 1999'dan beri, Rusya'ya istikrar getirdi. Ekonomik göstergeler iyiye gitmeye başladı. 1998'den beri en düşük aylık enflasyon oranı geçen Şubat ayında kaydedildi. Para birimi Ruble'de büyük değişimler yaşanmadı, devalüasyon yapılmadı.

Siyasi istikrarsızlık Rusya için en korkulan şeydi. Böyle devasa bir ülkede siyasi kargaşanın yaşanması tüm ekonomik göstergeleri alt üst eder ve yabancı yatırımcıları kaçırır. 1998'de borçlarını ödeyemeyeceğini ilan eden 'hasta adam' Rusya, artık yatağından doğrulup, yabancı yatırımlara kucağını açmayı hedefliyor. Petrol fiyatlarının da yükselmesi, en büyük ihracatı petrol ve doğalgaz olan Rusya'nın kalkınmasında büyük rolü oynayacak. Hem siyasi istikrar hem de petrol geliri, Rusya'ya ikili doping yapacak.

Komünistler yüzde 30 oy topladı
Komünİst Parti başkanı ve komünistlerin başkan adayı olan Gennady Zyuganov, Putin'e karşı tutunamayarak partisine, ikinci kez üst üste seçim yenilgisi tattırdı. Ancak yine de yüzde 30 oy oranıyla ikinci sırada geldi. Parti'deki Stalin imajını değiştiren ve Batılılaşmaya çalışan Zyuganov seçimlerin ikinci tura kalması halinde Putin'i devirebileceği hesapları yapıyordu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır