kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEKBİL(fcicek@sabah.com.tr )


Benzine dikkat!

ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi'nin analizlerinde en kötü akaryakıtın Ankara'da satıldığı ortaya çıktı. Numunelerin üçte biri standart dışı

Akaryakıt analizi yapan tek kurum Ortadoğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırma Merkezi (PAL) 1999 yılı içinde gerçekleştirdiği analizlerin sonucunu açıkladı.

Ankara'da incelenen 150 akaryakıt numunesinin 57'si standarda aykırı çıktı. İstanbul kötü yakıtta ikinci sırada yer aldı. PAL tarafından İstanbul'dan alınarak incelenen 310 numunenin 40'ının standartlara aykırı olduğu belirlendi. İstanbul'u sırasıyla Bolu, Eskişehir, Giresun, Kırıkkale, Çorum, Amasya, Samsun, Edirne, Aydın, Karaman, Trabzon, Erzincan, Muş ve Karabük izledi. Akaryakıtta yaşanan en büyük problem, kükürt oranının yüksekliği. Sınır ticaretiyle ithal edilen motorinin yanısıra, Türkiye'de akaryakıt üreten rafinerilerin teknik yetersizlikleri, standart dışı benzinin kaynağı olarak gösteriliyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri tarafından hazırlanan akaryakıt raporunda şu ifadeler yer alıyor:

KÜKÜRT YÜKSEK
"AB direktifleri, motorin standardında kükürt içeriğinin en fazla yüzde 0.30 olması gerektiği belirtiliyor.

Ülkemizdeki tesislerin bu şartı sağlamaları için gerekli teknolojik yatırımlar yapılmamıştır. Batman Rafinerisi'nin bölgeden çıkarılan kükürt oranı çok yüksek, 19 civarında düşük graviteli yerli ham petrolü işlediği ve rafineride kükürt ünitesinin mevcut olmadığı, bu nedenle de üretilen motorinin yaklaşık yüzde 1.90 civarında kükürt içerdiği de bir gerçektir. Bu değer, standardında yer alan değerin yaklaşık 3 katıdır..."

Raporda, standarda aykırı akaryakıtın halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı, otomotiv sanayine ve ülke ekonomisine zarar verdiği vurgulanıyor.

'Kaynatılmış' toplantı
* Yılda bir kez toplanan ve tüketicinin korunması konusunda önemli kararların alındığı Tüketici Konseyi'nin bu yıl Ankara'da gerçekleştirilen toplantısı 'kaynatılmış bir ders' havasında gerçekleşti.

* Toplantıyı kaynatan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü idi.

* Yaklaşık 10 gün önce göreve atanan yeni genel müdür Özcan Pektaş'ı suçlamak haksızlık olur. Reklam Kurulu ve Geleneksel Tüketici Ödülleri Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak konsey delegelerinin tepkisini toplayan ve daha sonra Bakan A. Kenan Tanrıkulu'nun görevden alıp başka bir makama atadığı eski genel müdür Zakir Avşar'ın, son icraatı Konsey'in gündemini kaynatmak olmuştu.

* Toplantının ilk gününe, nedeni anlaşılamayan bir şekilde Doğrudan Satış Paneli konulmuştu. Konsey Toplantısı'nın ikinci günü ise alt komitelerin hazırladığı 5 raporun sunumuyla harcandı. Tüketicinin gündemindeki sorunlara zaman kalmadı.

* Yaptığı yönetmelik değişikliği nedeniyle delegelerin eleştirilerine maruz kalacağını anlayan eski genel müdür Zakir Avşar çareyi; gündemi, gündem dışı konularla doldurmakta bulmuştu.

* Diğer kaynatıcılar ise her konsey toplantısında gereksiz konuşmalar yaparak boy göstermek isteyen bazı derneklerin başkanlarıydı. Tüm Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Mehmet Barak gibi. Barak "Biz sevgi, barış istiyoruz" diyerek başladığı konuşmasını, diğer dernekleri 'Marksist' olmakla suçlayarak, bazı basın mensuplarına ise 'Salak' yakıştırması yaparak bitirdi. 4. Tüketici Konseyi de, Barak'ın geleneksel agresif şovundan nasibini almış oldu.

* Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde gerçekleştirilen geleneksel tüketici ödülleri dağıtım töreni bazı delegeler tarafından protesto edildi. Tükoder, Tüketici Hakları Derneği, Tüketim Kooperatifleri Merkez Birliği, Bursa Tüketici Derneği, Eskişehir Tüketici Derneği, Adana Tüketici Derneği, İzmir Tüketici Derneği, Türk-İş, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi temsilcileri, Köşk'te yapılan ödül törenine katılmayarak, yönetmelik değişikliğini protesto ettiler.

Para cezaları %52 arttı
Sanayİ ve Ticaret Bakanlığı'nın 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Yasası'na uymayan firmalara uygulayacağı cezalar 2000 yılı için yüzde 52.1 oranında arttırıldı. 1999 yılında toplam 1 trilyon 537 milyar lira para cezası uygulayan Bakanlığın ilgili birimlerinin 2000 yılında ceza miktarını ikiye katlaması bekleniyor. Bu yıl uygulanacak idari para cezalarının bazıları şöyle:

Etiketsiz satış yapma: 60.840.000 TL.

Garanti belgesi vermeme: 121.680.000 TL

Tanıtma ve kullanma kılavuzu vermeme: 121.680.000 TL

Denetimde bilgi ve belge vermeme: 121.680.000 TL

Kapıdan satışta tüketiciyi mağdur etme: 121.680.000 TL

Servis hizmeti vermeme: 121.680.000 TL

Kampanyalı satışta belge vermeme: 60.840.000 TL

Tüketiciyi aldatıcı reklam yapma: 2.433.600.000 TL

Zararlı ve tehlikeli mal ve hizmetlerde açıklayıcı bilgi bulundurmama: 1.216.800.000 TL

Standarda aykırı üretim yapma: 1.216.800.000 TL

(Bu cezalar aynı yıl içinde tekrarı halinde 2 katı olarak uygulanacak)

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır