kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Panda gelmiyor!
Çin gezisi sırasında Sadettin Tantan'a hediye edileceği söylenen panda, uluslararası anlaşma engeline takıldı

İÇİŞLERİ Bakanı Sadettin Tantan'ın Çin seyahati sırasında, Çin Kamu Güvenliği Bakanı Jia Chuwwang, Türkiye'ye panda hediye etmeyi arzuladıklarını açıkladı. Tantan da Türkiye'nin bu teklifi memnuniyetle kabul edeceğini belirtti.

Bunun üzerine Türkiye'de pandalar için barınaklar hazırlanmaya başlandı, hayvanat bahçeleri arasında rekabet başgösterdi. Hediye pandalar için isim yarışmaları açıldı. Ancak, hediye edilmesi düşünülen panda, uluslararası anlaşmaya takıldı. Çin'in 1985 yılında imzaladığı, "Nesli Tükenen Hayvanların Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme" uyarınca Türkiye'ye panda göndermesinin imkansız olduğu ortaya çıktı.

'ÇİN ŞAKA YAPMIŞ'
Bir açıklama yapan Çin Büyükelçiliği, "Çin'in imzaladığı anlaşmaya göre nesli tükenmekte olan her türlü hayvanın hediye edilmesi, satılması, değişimi ve uluslararası ticareti yasak. Dünyada bin civarında panda var. Pandalar da nesli tükenen hayvanlar arasında olduğu için bu kapsamda" dedi.

Panda verilmesinin mümkün olmadığını belirten Büyükelçilik yetkilileri, "İki bakan kendi arasında sohbet ederken konu pandadan açılmış, bunun üzerine Çin Kamu Güvenliği Bakanı Jia Chuwwang şaka olarak, Türkiye'ye panda vermeyi önermiş. Bunun üzerine Türk basını da olayı abarttı. Çin'in Türkiye'ye panda vermesi mümkün değil. Bu bir şaka" dediler.

Bu gelişmeler üzerine 2 ülkenin diplomatları krizin çözümü için kolları sıvadı. Şimdi, Türkiye'ye panda getirilip getirilemeyeceği hâlâ tartışılıyor.

Tebernüş KİREÇCİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır