kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
700. yıl fiyaskosu
Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü törenleri mali kaynak bulamama ve AGİT zirvesinden bu yana ödemeyen 1.5 milyon dolar borç yüzünden ertelendi

OSMANLI İmparatorluğu'nun 700. kuruluş yıldönümü törenleri ikinci kez ertelendi. Hazırlıkları için bugüne kadar 1 milyon dolar harcanan törenlerin iptali gündemde. Kutlama törenlerinin ertelendiğine ilişkin açıklama, dün Devlet Bakanı ve etkinliklerin koordinatörü Fikret Ünlü tarafından yapıldı. Ünlü "Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerinde kurulan, Osmanlı ile kültürel ve siyasal anlamda ilişkileri olan ve aralarında Türk Cumhuriyetlerinin de bulunacağı töreni, ileri bir tarihe erteledik" dedi. Ünlü, törenlerin ertelenmesine ilişkin SABAH'ın sorusu üzerine yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

"Kutlama törenlerini erteleme ihtiyacı doğdu, gerekçesi yok. Pazartesi günü netleşecek. Oturup, bakılacak. 80'e yakın devlet ve hükümet başkanı davet edilmişti. Kaç tanesinden yanıt geldi ona bakacağız. Zaten 700'üncü yıl, geçen yıldı. Deprem nedeniyle ertelenmişti. Şart da değil..."

Şok yaratan erteleme kararı konusunda hemen spekülasyonlar da başladı. Buna göre hükümetin organizasyonun yapılacağı Çırağan Kempinksi Oteli'ne AGİT Zirvesi'nden 1.5 milyon dolar kadar borcu bulunuyor. Ancak iptale bu borç nedeniyle yapılamayan rezervasyonların neden olduğu iddialarını yanıtlayan ISEVV Konsorsiyumu yetkilileri, "Böyle bir durum sözkonusu değil. Ne kadar borç olursa olsun hiçbir otel devletin böyle bir organizasyonunu borç yüzünden geri çevirmez. Bize de iptale yönelik bir gerekçe söylenmedi" dediler.

1 MİLYON DOLAR UÇACAK
İstanbul'da 17-18 Nisan tarihlerinde yapılması öngörülen toplantının hazırlık organizasyonu için bugüne kadar 1 milyon dolar para harcandı. Bu kapsamda, Devlet başkanlarına dağıtılmak üzere özel kataloglar da bastırıldı. Organizasyonun iptal edilmesi durumunda bu para da boşa gitmiş olacak.

Kutlama törenlerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 80 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile uluslararası kuruluşların temsilcilerine davet mektupları gönderildi. Cumhurbaşkanı, Osmanlı hanedanına mensup olan kişileri de kutlama törenlerine davet etti.

Osmanlı'nın 700'üncü kuruluş yıldönümü törenlerinin daha önce Eylül 1999'da yapılacağı açıklanmıştı. Ancak 17 Ağustos deprem felaketi nedeniyle bu ilk organisasyon 17-18 Nisan 2000 tarihine ertelenmişti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır