kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tüpraş'ın arzı baş döndürüyor 1.5 milyar $
Tüpraş'ın halk arzının ilk üç gününde sadece yurtiçi yatırımcılardan gelen talep miktarı, hedeflenen satış tutarını aştı. Hisse arzının artırılması, gelirin de ikiye katlanması bekleniyor

Bu yıl için hedeflenen 7.6 milyar dolarlık özelleştirme gelirinin ilk önemli halkasını oluşturan Tüpraş halka arzına "çılgınca" talep geliyor. Sermayesinin yüzde 15'i halka arz edilecek ve piyasa tahminlerine göre 700 milyon dolar civarında gelir elde edilebilecek Tüpraş'a yerli yatırımcının gösterdiği ilgi şimdiden hedeflenen satış miktarını aştı. Ön talep toplama döneminin ilk üç gününde, satın alınmak istenen hisse tutarı, hedeflenen toplam satış miktarının yüzde 30 üzerine çıktı. Halka arz miktarının SPK'dan alınan özel izinle hemen artırılacağı ve gelirin 1.5 milyar dolar civarına çıkabileceği belirtiliyor. Bu gelir 7.6 milyar dolarlık 2000 yılı özelleştirme hedefinde gerçekten önemli bir başarı olarak kabul ediliyor.

DAHA YABANCI VAR
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan dün yapılan açıklamada halka arzı planlanan 11 milyon 212 bin 800 lotluk hisseye karşılık, üç günde yerli yatırımcıdan toplam 14 milyon 616 bin 927 lotluk talep geldiği belirtildi. Tüpraş'ın yerli yatırımcılara yönelik ön talep toplama süresi gelecek haftanın ilk üç gününde devam edecek. Bu arada Pazartesi günü yurtdışı yatırımcılarla da görüşmeler başlayacak.

7 NİSAN'DA BİTECEK
Tüpraş hisseleri için yerli yatırımcılardan kesin talep miktarı 5 - 6 ve 7 Nisan tarihlerinde toplanacak. 7 Nisan aynı zamanda yurtdışı yatırımcılar için de son talep verme günü. Gelecek ayın 8'inde yurtiçi ve yurtdışından Tüpraş için ne kadar talep geldiği tamamen ortaya çıkacak. Daha önce yapılan büyük halka arzlara ve özellikle İş Bankası örneğine bakıldığında Tüpraş'a gelebilecek talebin planlanan yüzde 15'lik hisse satışını katlayacağı ortaya çıkıyor. Yurtiçi yatırımcıdan 1 milyar doların, yurtdışından da 2 milyar doların üzerinde, toplam 3 milyar dolara yakın talep gelmesi bekleniyor.

Özelleştirme İdaresi'nin uygulayabileceği iskonto ve indirimlerin ardından, piyasanın beklentisi Tüpraş'ın yüzde 15'lik hisse satışından 700 milyon dolar civarında gelir sağlanabileceği yönündeydi. Gelen talebin yarısının karşılanması halinde bile hedeflenen gelir ikiye katlanıyor. Ayrıca şu anda sadece yüzde 3.66'sı halka açık olan Tüpraş, yüzde 40'a yakın bir halka açıklık oranı ile yabancı yatırımcının da sevdiği "derin hisselerden" biri oluyor.

SPK'DAN ÖZEL İZİN
Bu kadar yüksek talep karşısında, arzı artırmak için de "ön izinlerin" tamamlandığı belirtiliyor. Daha önce Tüpraş'ın sermayesinin yüzde 15'lik kısmının halka arzı sırasında, "talebin daha yüksek gelmesi halinde ek satış için de ön izin" alındığı söyleniyor. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın daha önce yaptığı "gerekirse yüzde 15'i yüzde 25'e de çıkarırız" şeklindeki açıklamaları da bu ön iznin alındığını gösteriyor.

8 Nisan'da toplam Tüpraş talebinin ne kadarının karşılanacağı belirlendikten sonra, hemen 10 Nisan'da Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) iznin çıkacak. Çarşamba günü de hisselerin borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor.

ÖİB, satış için Tüpraş'ı izleyen halka arzlarda yatırımcıyı küstürmemek için "ek izne" önem veriyor. Talep gösteren yatırımcıların borsadaki halka arzlarda olduğu gibi sadece 1-2 lot alarak hayal kırıklığına uğramaması hedefleniyor.

167 bin 628 başvuru geldi
TüpraŞ, halka arzın ön talep toplama döneminin ilk üç gününde küçük yatırımcıdan büyük ilgi gördü. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, toplam hisse talebinin yüzde 73'ü küçük tasarruf sahibinden geldi. 201 lot ve üzerindekileri oluşturan "büyük yatırımcı" statüsündekilerin oranı yüzde 27 oldu. Tüpraş hissesi almak isteyenlerin toplam başvuru sayısı 167 bin 628 olurken, bu rakamın sayı bazında yüzde 99'unu küçük tasarruf sahipleri oluşturdu. Ön talep toplama dönemi öncesinde halka arzı planlanan 11 milyon 212 bin 800 hisse olmasına rağmen, gelen talep miktarı bu rakamın üzerine çıktı. Toplam talep miktarı 14 milyon 616 milyon 927 bin lotu buldu.

Uçakta bile Tüpraş formu
TüpraŞ'In halka arzı tarihe sadece "en büyük halka arz" olarak değil, pek çok "ilklerle" de geçecek. Özelleştirme İdaresi Tüpraş'ta ilk kez internetten, telefon bankacılığı ve kredi kartı yoluyla bir halka arz gerçekleştiriyor. Ancak "ilklerde" bununla da yetinilmemiş. Türk Hava yolları ile yapılan iç hat seferlerinde bu aralar yemek servisinden sonra "Tüpraş talep formu" da dağıtılıyor. Gazetelerin, dergilerin içinden de çıkan Tüpraş formları iç hat seferlerinde uçuş görevlileri tarafından yolculara veriliyor.

FİNANS SERVİSİ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır