kapat

26.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vestel'den dev fabrika
Vestel'in yaptığı Balkanlar'ın en büyük beyaz eşya fabrikası ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın da katıldığı görkemli bir törenle hizmete girdi

Geçen yılın ortalarında beyaz eşya sektörüne son derece iddialı bir şekilde giren Vestel'in, Manisa Organize Sanayi bölgesindeki dev beyaz eşya fabrikası, dün ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın da katıldığı bir törenle açıldı. Yıllık 1.2 milyon beyaz eşya üretim kapasitesine sahip fabrika, Balkanlar'ın en büyük beyaz eşya tesisi olma özelliğini de taşıyor.

Siyaset ve iş dünyasını bir araya getiren açılışta bir konuşma yapan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Zorlu Grubu'nun yıllık ihracatının bundan 20 yıl önce Türkiye'nin toplam ihracatını aştığını söyleyerek, "Bu, bütün sendelemelerimize rağmen kat ettiğimiz yolun ispatıdır. Vestel sadece Türkiye değil, tüm dünyaya örnek gösterilecek bir tesistir. Üretiminin dörtte üçlük bölümünü ihraç etmektedir. Bu tesis çok büyük iddialarla yola çıkmıştır. Avrupa'nın önde gelen üreticilerinden biri olma yolundadır" diye konuştu.

EKONOMİYE DESTEK
Törende konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise Vestel'in elektronik ve beyaz eşya sektörlerinde sahip olduğu geniş ihracat hacminin Türk ekonomisine büyük destek verdiğini söyledi.

Zorlu, "Beyaz eşya ve elektronik sektörlerinde büyük dünya firması olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Zorlu Holding'in 2001 yılındaki ihracat hedefini 1.5 milyar dolar olarak belirledik. Bu fabrikayı 5 kompleks halinde yapmayı düşünüyorduk. Ancak ekonomik kriz nedeniyle yüzde 150 faizle aldığımız krediyle yaptık" dedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin üçüncü kısmında ilk fabrika olma özelliğini taşıyan tesisi tanıtan Vestel Elektronik Başkan Yardımcısı Ömer Yüngül de fabrikanın temellerinin 1998 yılında atıldığını, toplam 150 milyon dolara (Yaklaşık 90 trilyona) mal olan fabrikada geçen Haziran ayından itibaren buzdolabı, Şubat ayından itibaren de split klima üretimine başladıklarını söyledi.

Yüngül, "Yıllık 1 milyon 200 bin adet buzdolabı üretim kapasitesini yakaladık. Ayrıca Güney Kore'nin Samsung firmasının teknolojisiyle üretilen split klimaların da üretim kapasitesi de yıllık 250 bin adet olacak" dedi.

Sunuculuğunu Meltem Cumbul'un yaptığı açılış törenine, ANAP lideri Yılmaz'ın yanı sıra ANAP Genel Başkan Yardımcısı Şadan Tuzcu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Manisa Milletvekili Ekrem Pakdemirli ile çok sayıda işadamı, sanayici ve politikacı da katıldı. Törende ünlü balet Tan Sağtürk de bir gösteri yaptı.

200 milyon $ kazandıracak
MANİSA Organize Sanayi Bölgesi'nin üçüncü etabının ilk fabrikası olan Vestel White, toplam 450 bin metrekare alana sahip. Balkanlar'daki en büyük beyaz eşya fabrikası olan tesis, Ayna sistemiyle çalışıyor. Fabrikada aynı anda
600 bin çamaşır makinesi ve 600 bin buzdolabı üretilebiliyor. Fabrikada üretilen beyaz eşyanın yüzde 70'lik kısmı yurtdışı pazarlara ihraç edilecek. 1.500 kişinin görev yaptığı fabrikanın, Türkiye'ye yıllık 200 milyon dolarlık döviz girdisi
sağlaması bekleniyor.

Turan GÜLTEKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır